Jajka wielkanocne.doc

(506 KB) Pobierz
Jajka wielkanocne - szynka w galarecie

Jajka wielkanocne - szynka w galarecie

 

 

Składniki:

10 wydmuszek z jajek

20 dkg szynki

warzywa do dekoracji:ugotowana marchewka,kukurydza,groszek,natka pietruszki,

1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego

8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)

 Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby  otwór zrobić po szerszej stronie jajka!!!.

Wydmuszki z jajek oczyścić,umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

s

Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.

s

W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać szynkę.Odstawić do zastygnięcia.

s

Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko.Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka. Smacznego.

s

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin