Placek z jabłkami w kruchym cieście.docx

(98 KB) Pobierz

Placek z jabłkami w kruchym cieście

https://kuchnia.wp.pl/placek-z-jablkami-w-kruchym-ciescie-6126344416147585c

Przepis

Zdjęciewww.kuchennykredens.pl

Podziel się

Proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami z łatwo dostępnych, niedrogich składników. To klasyk w wielu polskich domach, a oryginalna receptura na ten wypiek pochodzi z 1904 roku. Do kawy lub herbaty sprawdzi się idealnie.

Składniki

·           500 g mąki

·           250 g masła

·           2 jajka

·           5-6 łyżek cukru

·           opcjonalnie: 2 łyżki kwaśnej śmietany

·           10-12 jabłek + ok. 1/3 szklanki cukru

·           szczypta cynamonu

Przepis

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobne kawałki i udusić do miękkości z cukrem i cynamonem, podlewając niewielką ilością wody. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części i zawinięte w folię aluminiową schłodzić co najmniej 30 minut w lodówce. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Wysmarowaną masłem blaszkę do pieczenia wyłożyć jedną częścią ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie, na podpieczoną warstwę wyłożyć ostudzone jabłka i przykryć drugą częścią ciasta - rozwałkowaną na jednolity blat lub rozkruszoną. Piec przez kolejne 40-45 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni. Gotowy placek posypać cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin