Z okazją lub bez upiecz tort.pdf

(816 KB) Pobierz
Z OKAZJĄ LUB BEZ
UPIECZ TORT
przepisy.pl
Ciasto czekoladowe z likierem Baileys
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra
Maślany Smak
- 165 gramów
mleko półtłuste - 220 mililitrów
cukier drobny - 330 gramów
mąka - 260 gramów
jajka duże - 3 sztuki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 2 łyżki
15 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
Łatwe
kakao - 70 gramów
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra
Maślany Smak
- 200 gramów
180 °C
cukier puder przesiany - 400 gramów
likier Baileys - 30 mililitrów
kakao - 1 łyżka
wiórki z gorzkiej czekolady - 30 gramów
3 tortownice o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mleko i sok z cytryny. Odstaw na bok. Ucieraj Kasię z cukrem na lekką,
puszystą masę (przez ok. 1,5 minuty mikserem). Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas
dokładnie ucierając masę. Przesiej do niej resztę mąki z sodą oczyszczoną i kakao i starannie
wymieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i wymieszaj całość na gładką masę.
2. Wylej ciasto do 3 posmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia tortownic o
średnicy 20 cm. Piecz na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C (piekarnik z
termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4) przez 20 minut.
3. Przygotuj krem. Utrzyj Kasię z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodawaj stopniowo likier
Baileys, dokładnie mieszając po każdym dodaniu tak, aby likier połączył się z masą.
4. Jeśli to konieczne, wyrównaj wierzch ciasta ząbkowanym nożem. Ułóż pierwszą warstwę na
paterze lub tacy do ciasta. Warstwy tortu przekładaj kremem. Przy pomocy szpatułki wyrównaj
wierzch i bok tortu, pokrywając go resztą kremu.
5. Udekoruj wierzch tortu, posypując go kakao, a wiórkami z czekolady posyp krawędzie.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Tort piniata
przepisy.pl
Składniki:
drobny cukier - 375 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 375 gramów
ekstrakt waniliowy lub pasta z ziaren wanilii
- 2 łyżeczki
duże jajka - 6 sztuk
mąka samorosnąca (lub zwykła + 2.5
łyżeczki proszku do pieczenia) - 375
gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
Łatwe
cukier puder przesiany - 400 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 200 gramów
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
lentilki (np. Smarties) do wypełnienia tortu
kolorowa posypka
180 °C
3 tortownice 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Trzy tortownice o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej
piekarnik do 180°C / 160°C – piekarnik z termoobiegiem / oznaczenie piekarnika – 4.
2. Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym.
Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas starannie ucierając masę. Przesiej do niej
mąkę i dokładnie wymieszaj.
3. Rozdziel masę do trzech tortownic i piecz w piekarniku przez 25-30 minut, aż ciasto się
zarumieni i będzie sprężyste w dotyku. Przełóż ciasta na kratkę do wystygnięcia.
4. Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem i wanilią do uzyskania lekkiej, puszystej masy.
Wyrównaj wierzch każdej warstwy tortu, używając ząbkowanego noża. Wytnij środki dwóch warstw
tortu tak, że powstaną z nich okręgi. Możesz użyć do tego ostrego noża lub foremek do wykrawania
ciastek. Ułóż pierwszy okrąg na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj go kremem i nałóż kolejny
okrąg ciasta.
5. Środek okręgów wypełnij kolorowymi lentilkami. Posmaruj drugi okrąg kremem i przykryj go
ostatnią, pełną warstwą ciasta.
6. Przy pomocy szpatułki wyrównaj wierzch i bok tortu, pokrywając go resztą kremu. Za pomocą
rękawa cukierniczego zrób rozetki u podstawy tortu i na krawędzi. Przed podaniem udekoruj
kolorową posypką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin