Wypieki z wiśniami.pdf

(732 KB) Pobierz
WYPIEKI Z WIŚNIAMI
przepisy.pl
Ciasto wiśniowe w słoiczkach (crumble)
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 0.25 opakowań
mąka - 0.5 szklanek
cukier brązowy - 0.3 szklanek
płatki owsiane - 0.3 szklanek
płatki migdałowe - 4 łyżki
wiśnie - 400 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
15 minut
Łatwe
200 °C
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj krótko mikserem Kasię, mąkę i cukier.
2. Następnie za pomocą palców zagnieć ciasto w kruszonkę.
3. Dno małych wecków wysmaruj Kasią. Do każdego słoiczka wsyp łyżeczkę płatków migdałowych.
4. Wiśnie rozmroź i odsącz na sicie. Wymieszaj z płatkami owsianymi.
5. Do przygotowanych słoiczków przełóż wiśnie wymieszane z płatkami.
6. Całość posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 200 st.C. Posyp pozostałymi płatkami
migdałowymi i od razu podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Babeczki wiśniowe serca
przepisy.pl
Składniki:
jajka - 4 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia
- 250 gramów
cukier waniliowy - 1 opakowanie
gorzka czekolada - 120 gramów
cukier - 200 gramów
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 60 gramów
wydrylowane wiśnie - 500 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
Łatwe
cukier - 1 łyżka
mąka ziemniaczana (rozpuszczona w odrobinie wody) - 1 łyżeczka
200 °C
Forma na muffiny
Sposób przygotowania:
1. Roztop kostkę do pieczenia Kasia z czekoladą. Dodaj cukru i cukru waniliowego i wymieszaj wszystko. Jak się rozpuści,
wyłącz palnik.
2. Dodaj po kolei jajka i wymieszaj je szybko, żeby połączyły się z masą. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki (mąka,
sól) i wymieszaj.
3. Podziel masę między wszystkie foremki. Piecz 20 minut.
4. Rozgrzej wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku dodając mąkę ziemniaczaną z wodą,
tak aby pozostawić sok nienaruszony (otrzymasz gęstą konsystencję).
5. Wykrój w wypieczonej i zimnej babeczce kształt serca, użyj do tego noża lub łyżki.
6. Wlej zimną polewę wiśniową do wyciętego w babeczce serca, a następnie wytnij serce z papieru (średnica 6 cm), umieść
je na babeczce, rozsyp na nie cukier puder. Następnie zdejmij papier.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto Fale Dunaju z wiśniami
przepisy.pl
Składniki:
jajka - 3 sztuki
cukier - 150 gramów
mleko - 180 mililitrów
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
sól - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
30 minut
Łatwe
kakao - 30 gramów
drylowane wiśnie z zalewy - 200 gramów
mleko - 0.5 litrów
180 °C
cukier - 100 gramów
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 30 gramów
mąka ziemniaczana - 40 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 250 gramów
starta czekolada
wiśnie
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C Roztop Kasię na patelni, ostudź. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie stopniowo,
nie przerywając ubijania, dosyp cukier (150 gram), dodaj żółtka, mąkę pszenną (300 gram) z proszkiem do pieczenia i 150 ml
mleka. Na koniec dodaj roztopioną Kasię.
2. Masę podziel na dwie części. Pierwszą połowę wylej do kwadratowej formy o boku ok. 28 cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i 30 ml mleka, wymieszaj.
3. Masę kakaową wylej delikatnie na masę białą. Na wierzchu ułóż równomiernie wiśnie (jeśli używasz mrożonych, nie
rozmrażaj ich wcześniej). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz ok. 30 minut lub do momentu, aż
patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
4. Podgrzej w rondelku 250 ml mleka z cukrem (100 gram) i esencją waniliową, w pozostałych 250 ml mleka rozprowadź
mąki (30 gram pszennej i 40 gram ziemniaczanej). Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej roztwór z mąką i zagotuj budyń. Odstaw do
wystudzenia.
5. Ubij mikserem Kasię (250 gram), a następnie, nie przerywając ubijania, łyżkami zacznij dodawać budyń.
6. Gotowy krem rozprowadź po upieczonym cieście i wstaw do lodówki do stężenia na około 30 minut. Posyp ciasto startą
czekoladą, przechowuj w lodówce 2-3 dni.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Wiśnie pod chmurką
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia
- 100 gramów
żółtko - 1 sztuka
cukier puder - 50 gramów
serek typu Philadelphia - 250 gramów
cukier puder - 1 łyżka
dżem wiśniowy - 3 łyżki
65 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Średnie
wiśnie - 300 gramów
białka - 2 sztuki
cukier - 140 gramów
160 °C
foremki do tartaletek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta posiekaj, zagnieć w kulkę i odstaw na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim małe foremki do tartaletek. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika
na 20 minut.
3. Wystudzone tartaletki posmaruj cienko dżemem. Wiśnie wydryluj.
4. Serek wymieszaj z cukrem pudrem. Na środku każdej tartaletki połóż łyżkę masy serowej i obłóż owocami.
5. Białko ubij na sztywno, dosypując partiami cukier. Powstała beza musi być bardzo sztywna.
6. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na wiśnie chmurkę z bezy. Ciastka wstaw na 15-20 minut do
piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin