Wypieki o świątecznych kształtach.pdf

(1149 KB) Pobierz
WYPIEKI
O ŚWIĄTECZNYCH
KSZTAŁTACH
przepisy.pl
Babeczki reniferki
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra
Maślany Smak
- 150 gramów
drobny cukier do wypieków - 150 gramów
jajka - 3 sztuki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
mąka samorosnąca (lub zwykła z
dodatkiem 1 łyżeczki proszku do
pieczenia) - 150 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
Łatwe
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra
Maślany Smak
- 150 gramów
cukier puder - 300 gramów
kakao - 35 gramów
groszki czekoladowe - 24 sztuki
precelki - 24 sztuki
czerwone drażetki - 12 sztuk
cukier puder - 25 gramów
160 °C
forma na 12 muffinek
Sposób przygotowania:
1. Wyłóż formę do muffinek papilotkami i nagrzej piekarnik do temperatury 160°C z
termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Włóż wszystkie składniki na babeczki do dużej miski
i ubij dokładnie do otrzymania jednolitej masy.
2. Włóż ciasto do papilotek i piecz w piekarniku przez 20 minut, aż babeczki uzyskają złoty kolor i
staną się sprężyste.
3. Wyłóż babeczki na kratkę i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
4. Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i 10 g kakao. Podziel krem na dwie miski w
stosunku 2 do 1. Do większej porcji dodaj jeszcze 25 g kakao i dobrze wymieszaj.
5. Rozłóż na babeczkach ciemniejszy krem czekoladowy i rozsmaruj nożem.
6. Na każdą babeczkę nałóż łyżeczkę jaśniejszego kremu i, używając szpatułki lub tylnej części
łyżki, uformuj pyszczek renifera.
7. Przygotuj gęsty lukier, mieszając 25 g cukru pudru z kilkoma kroplami wody. Nałóż po dwie
krople lukru na każdą babeczkę, aby zrobić oczy. Źrenice zrób z groszków czekoladowych i
narysuj maleńkie błyski w oczach przy użyciu lukru.
8. Następnie zrób czerwone nosy z drażetek czekoladowych i poroże z dwóch precelków. Podaj
na stół.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Świąteczny tort czekoladowy Rudolf
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 225 gramów
drobny cukier do wypieków - 225 gramów
jajka - 4 sztuki
kakao w proszku - 40 gramów
gorąca woda - 4 łyżki
mąka samorosnąca (lub zwykła z dodatkiem
1 łyżeczki proszku do pieczenia) - 225
gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 175 gramów
cukier puder - 325 gramów
kakao - 25 gramów
mleko - 10 mililitrów
drobinki gorzkiej czekolady - 150 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
50 minut
Łatwe
180 °C
czerwona bombka - 1 sztuka
biały lukier plastyczny
2 tortownice o średnicy 18 cm
Sposób przygotowania:
1. Włóż do miski Kasię z masłem oraz cukier i zmiksuj do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji.
Nie przestając miksować, dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczone kakao. Na
końcu dodaj mąkę.
2. Włóż masę do dwóch głębokich, nasmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem tortownic o
średnicy 18 cm. Wygładź ciasto od góry.
3. Piecz w temperaturze 180°C (160°C w piekarniku z termoobiegiem, podziałka 4 na pokrętle
piecyka gazowego) na środkowej półce przez 45-55 minut. Wyjmij ciasta z forem i zostaw do
wystygnięcia na kratce.
4. Rozwałkuj trochę białego lukru plastycznego i wytnij dwa kółka na oczy. Odłóż je na bok.
5. Odłóż osiem drobinek czekoladowych do dekoracji, a resztę delikatnie rozpuść. Używając
odrobiny rozpuszczonej czekolady, utwórz źrenice pośrodku oczu i pozostaw do zastygnięcia.
6. Rozłóż papier do pieczenia na szablonie poroża. Resztę rozpuszczonej czekolady rozsmaruj
grubo szpatułką, nadając jej kształt poroża, a następnie wstaw do lodówki do zakrzepnięcia.
7. Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i kakao, aż otrzymasz jednolitą masę.
8. Jeśli ciasta są wybrzuszone, zetnij ich wierzchy, a następnie złóż obie warstwy ciasta ze sobą,
przekładając je kremem czekoladowym. Rozsmaruj szpatułką resztę kremu po bokach i na
wierzchu tortu.
9. Umieść czerwoną bombkę w miejscu nosa renifera, a oczy wciśnij delikatnie w krem. Odłożone
drobinki czekoladowe powciskaj po obu stronach pyska renifera.
10. Na koniec wyjmij poroże z lodówki. Ostrym nożem wytnij dwie szczeliny u góry tortu, a
następnie wsuń do nich obie części poroża. Podaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin