Top 10 warzywnych past i pasztetów do kanapek.pdf

(1116 KB) Pobierz
TOP 10 WARZYWNYCH PAST I
PASZTETÓW DO KANAPEK
przepisy.pl
Pasta z zielonego groszku z miętą
przepisy.pl
Składniki:
mrożony zielony groszek - 500 gramów
cebula średniej wielkości - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
chudy biały ser - 200 gramów
mięta - 1 pęczek
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 3 łyżki
30 minut
8 osób
Łatwe
pieprz - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
sok z połówki cytryny
czarnuszka - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Oba składniki podsmaż w garnku na rozgrzanej
oliwie.
2. Dodaj mrożony groszek i liście mięty. Całość zalej niepełną szklanką wody i gotuj pod
przykryciem przez około 5 minut.
3. Groszek przełóż razem z płynem do kielicha miksera i dodaj biały ser.
4. Całość zmiksuj na gładką pastę - wszystko dodatkowo przetrzyj przez drobne sito.
5. Powstałą masę dopraw do smaku pieprzem i solą, sokiem z cytryny oraz majonezem. Majonez
sprawi, że pasta nabierze odpowiedniej konsystencji, jednocześnie smakowo połączy wszystkie
składniki ze sobą. Pastę nakładaj na chleb i oprósz wierzch czarnuszką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pasta z suszonych pomidorów
przepisy.pl
Składniki:
suszone pomidory w zalewie olejowej - 100
gramów
duża cebula - 1 sztuka
ząbek czosnku - 2 sztuki
jeden strąk ostrej papryki - opcjonalnie
kapary - 1 łyżka
chudy biały ser - 200 gramów
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 3 łyżki
30 minut
8 osób
Łatwe
pieprz - 1 szczypta
pół pęczka świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek oraz ostrą papryczkę drobno posiekaj. Składniki podsmaż na trzech łyżkach
oleju z zalewy z suszonych pomidorów.
2. Podsmażone składniki i kapary przełóż do kielicha blendera. Dodaj ser, suszone pomidory i
majonez.
3. Całość zmiksuj na gładką pastę, przełóż do miski i dopraw do smaku posiekaną bazylią i
pieprzem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Pasztet z cukinii i zielonego groszku
przepisy.pl
Składniki:
średniej wielkości cukinia - 3 sztuki
zielony groszek - 400 gramów
duża cebula - 1 sztuka
margaryna - 1 łyżka
ząbek czosnku - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
szklanka bułki tartej - 1.5 szklanek
150 minut
1 osoba
Łatwe
duże jajka - 6 sztuk
kasza manna - 1 łyżka
cytryna - 1 sztuka
mięta - 1 pęczek
bazylia - 1 pęczek
Majonez Hellmann's Oryginalny
- 100
mililitrów
żółty tarty ser - 200 gramów
1/4 łyżeczki zmielonej gałki
muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Knorr
delikat
mleko - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
1. Blaszkę na pasztet posmaruj margaryną i wyłóż ją folią spożywczą w środku. Następnie jedną
cukinię pokrój wzdłuż w plastry i oprósz delikatnie Delikatem lub solą. Gdy warzywo zmięknie,
ułóż plaster obok plastra w przygotowanej wcześniej foremce. Pozostałe cukinie zetrzyj na
dużych oczkach tarki. Delikatnie oprósz Delikatem Knorr i odstaw w misce około na 20 minut Po
tym czasie dokładnie odciśnij je z soku.
2. Obierz i pokrój w kosteczkę cebulę. Bułkę tartą zalej gorącym mlekiem, aby nasiąkła.
Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka. Później dokładnie ją zmiksuj, aby nie miała grudek.
Dodaj do cukinii.
3. Zielony groszek przelej wrzącą wodą, przełóż do melaksera i dodaj miętę, bazylię i majonez.
Całość zmiksuj dokładnie, a następnie przetrzyj przez drobne sito tak, aby na sicie pozostały
twarde części grochu i ziół.
4. Powstały miąższ dodaj do cukinii z bułką, dodaj przyprawy gałkę, chili, pieprz, tarty ser, kasze.
Następnie na oliwie zeszklij cebule i roztarty na miazgę ząbek czosnku. Podsmażone warzywa
dodaj do miski.
5. Oddziel białka od żółtek i dodaj je do warzyw. Następnie białko ubij na pianę i pomieszaj
delikatnie z warzywami.
6. Powstały farsz umieść w foremce. Przykryj plastrami cukinii. Całość kilka razy zawiń w folię
spożywczą, a następnie w folię aluminiową i wstaw do kąpieli wodnej do piekarnika nagrzanego
do 130 st. C. na około 2,5 godziny. Gotowy pasztet ostudź pokrój w grube plastry i podawaj z
dipem czosnkowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin