Sposoby na szybkie ciasteczka.pdf

(1548 KB) Pobierz
SPOSOBY NA SZYBKIE
CIASTECZKA
przepisy.pl
Słodkie ciasteczka
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 255 gramów
cukier - 200 gramów
jajko - 1 sztuka
ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
mąka pszenna - 325 gramów
proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
sól - 0.25 łyżeczek
cukier puder - 200 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
14 minut
Łatwe
190 °C
Blacha 39,5cm x 23,5cm
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka: rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachy wysmarować tłuszczem.
2. Kasię i cukier ubijać w dużej misce za pomocą miksera do momentu uzyskania lekkiej i
puszystej masy, czyli przez około 3 minuty.
3. Nie przerywając ubijania, dodać jajo i wanilię, od czasu do czasu zebrać masę ze ścianek, żeby
się dobrze wymieszała. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż składniki się połączą (nie
mieszać zbyt intensywnie).
4. Rękami obsypanymi mąką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formować kulki.
Ułożyć na blasze w odstępach ok. 7 cm. Delikatnie rozgnieść, aż powstaną kółka o średnicy 6 cm.
Złapać ciasto z jednej strony, żeby uformować „ogonek" serduszka. Delikatnie wgnieść kółko z
drugiej, żeby powstało serduszko.
5. Piec przez 12-14 minut, aż brzegi zrobią się złociste. Przez 2 minuty chłodzić na drucianej
podstawce, a potem zdjąć z blachy i pozwolić całkiem ostygnąć.
6. Do dekoracji (opcjonalnie): Wymieszać 4 łyżeczki wody z cukrem pudrem, aż powstanie gęsty,
błyszczący lukier. Można dodać barwnik spożywczy. Posmarować ciastka lukrem i ozdobić
posypką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Łaciate krówki
przepisy.pl
Składniki:
jajka - 3 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia
- 200 gramów
cukier puder - 100 gramów
cukier waniliowy - 16 gramów
mąka pszenna - 300 gramów
kakao - 20 gramów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
15 minut
Łatwe
180 °C
blacha wyłożona papierem do
pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z mąki, Kasi, jaj, cukru pudru i cukru waniliowego zagnieść
ciasto.
2. Do połowy ciasta dodać kakao.
3. Następnie formujemy ciastka w taki sposób, że dobieramy po części jasnego i ciemnego ciasta
formując z nich kulki.
4. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Energetyczne ciasteczka ze śliwką - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
kleik ryżowy - 1.5 szklanek
cukier - 3 szklanki
jajko - 2 sztuki
proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
posiekane suszone śliwki - 1 szklanka
rodzynki - 0.5 szklanek
15 minut
Wskazówki pieczenia:
20 minut
Łatwe
ziarna sezamu - 3 łyżki
180 °C
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp kleik ryżowy, cukier, proszek do pieczenia i sezam. Wszystko wymieszaj
mikserem, dodając miękką Kasię. Wsyp śliwki i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
2. Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
3. Piecz w nagrzanym do 180st. C piekarniku około 20 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin