Tort marchewkowy.doc

(1042 KB) Pobierz
Tort marchewkowy - dla dzieci

Tort marchewkowy - dla dzieci

Kolejny przepis, który startuje w konkursie durszlaka, gdzie można wygrać książki Doroty Świątkowskiej. Moje ulubione ciasto marchewkowe ewoluowało i stało się tortem :) Jest to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci (i nie tylko). W końcu sam niedawno byłem dzieckiem i uważam, że taki tort to świetny (i zdrowy) pomysł na tą okazję :)  Bardzo proste w wykonaniu ciasto z orzechami włoskimi, płatkami migdałów, przełożone masą z serka mascarpone ze śmietanką. Dam sobie rękę uciąć, że dzieciaki oszaleją z radości. Muszę przyznać, że jest to moje najsmaczniejsze odkrycie tej jesieni. Nawet moja siostra (najsurowszy krytyk w domu :P ) zajadała się tym tortem z wielką chęcią. À propos mojej siostry to dziękuje jej za to, że była moją "modelką" na poniższym zdjęciu ;-)



Składniki (tortownica 24 cm):

 

Ciasto marchewkowe:

·         4 jaja

·         1 szklanka cukru

·         1 łyżka cukru waniliowego

·         3 łyżki oleju

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

·         1 łyżeczka cynamonu

·         1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub korzennej)

·         1/2 łyżeczki soli

·         1 1/2 szklanki mąki pszennej

·         1 1/2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 320 g marchewek)

·         3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

·         3/4 szklanki płatków migdałowych

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 3 łyżki oleju i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i znowu zmiksuj.

 

Do masy wsyp startą marchewkę i pomału zmiksuj całość. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę na małych obrotach miksera. 

Gotową masę wyłóż do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. Upieczone wystudź.

Krem:

·         250 ml śmietanki kremówki 30 %, dobrze schłodzonej

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         1 opakowanie cukru waniliowego

·         440 g serka mascarpone

Ponadto:

·          orzechy włoskie, płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)

Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Kiedy śmietana jest już ubita powoli zmiksuj ją z serkiem mascarpone, uważając, aby się nie zważyła.

 

Wystudzone ciasto marchewkowe przekrój na 3 równe blaty. Część kremu wyłóż na dolny blat. Przykryj go środkowym, na który również wyłóż krem. Resztą kremu posmaruj górny blat oraz boki tortu. Gotowe ciasto posyp płatkami migdałów i udekoruj orzechami włoskimi.

Smacznego :)





 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin