Kolejny przepis, który startuje w konkursie durszlaka, gdzie można wygrać książki Doroty Świątkowskiej. Moje ulubione ciasto marchewkowe ewoluowało i stało się tortem :) Jest to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci (i nie tylko). W końcu sam niedawno byłem dzieckiem i uważam, że taki tort to świetny (i zdrowy) pomysł na tą okazję :) Bardzo proste w wykonaniu ciasto z orzechami włoskimi, płatkami migdałów, przełożone masą z serka mascarpone ze śmietanką. Dam sobie rękę uciąć, że dzieciaki oszaleją z radości. Muszę przyznać, że jest to moje najsmaczniejsze odkrycie tej jesieni. Nawet moja siostra (najsurowszy krytyk w domu :P ) zajadała się tym tortem z wielką chęcią. À propos mojej siostry to dziękuje jej za to, że była moją "modelką" na poniższym zdjęciu ;-)
Składniki (tortownica 24 cm):
Ciasto marchewkowe:
· 4 jaja
· 1 szklanka cukru
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 3 łyżki oleju
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub korzennej)
· 1/2 łyżeczki soli
· 1 1/2 szklanki mąki pszennej
· 1 1/2 szklanki drobno startej marchewki (ok. 320 g marchewek)
· 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
· 3/4 szklanki płatków migdałowych
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj 3 łyżki oleju i zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól. Wszystko zmiksuj dokładnie. Dodaj przesianą mąkę i znowu zmiksuj.
Do masy wsyp startą marchewkę i pomału zmiksuj całość. Następnie dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj masę na małych obrotach miksera.
Gotową masę wyłóż do natłuszczonej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz ok. 50 minut w 180 st. Upieczone wystudź.
Krem:
· 250 ml śmietanki kremówki 30 %, dobrze schłodzonej
· 1/2 szklanki cukru pudru
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 440 g serka mascarpone
Ponadto:
· orzechy włoskie, płatki migdałów do dekoracji (opcjonalnie)
Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy. Kiedy śmietana jest już ubita powoli zmiksuj ją z serkiem mascarpone, uważając, aby się nie zważyła.
Wystudzone ciasto marchewkowe przekrój na 3 równe blaty. Część kremu wyłóż na dolny blat. Przykryj go środkowym, na który również wyłóż krem. Resztą kremu posmaruj górny blat oraz boki tortu. Gotowe ciasto posyp płatkami migdałów i udekoruj orzechami włoskimi.
Smacznego :)
Wiedzma___