InzApChem_2012_5_229-230.pdf

(319 KB) Pobierz
ćż
Nr 5/2012
IN Ż YNIERIA I APARATURA CHEMICZNA
str. 229
Jędrzej KASPRZAK
e-mail: jedrzej.kasprzak@put.poznan.pl
Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Maszyn Roboczych i Transportu, Politechnika Poznańska, Poznań
Środowiskowe uwarunkowania gospodarki recyrkulacyjnej
w przemyśle piwowarskim
Zużycie wody i wytwarzanie ścieków
Woda jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. Podlega uzdat-
nianiu w celu dostosowania parametrów do wymogów produkcji. Jest
usuwana do ś rodowiska w postaci ś cieków, z odpadami produkcyjnymi
(uwodnienie odpadów) oraz w postaci pary wodnej.
Typowy zakres zu ż ycia jednostkowego wody w browarze wynosi
4–10 hl na hl piwa [ BAT, 2005 ]. W du ż ych, nowoczesnych browarach
najcz ęś ciej spotyka si ę na poziom zu ż ycia wody 4–6 hl na hl piwa [ Ra-
port zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej, 2011 ]. Najbar-
dziej wodoch ł onnymi procesami w browarze s ą : zacieranie i gotowanie
brzeczki, mycie opakowa ń , pasteryzacja piwa, mycie urz ą dze ń i ruro-
ci ą gów, mycie pomieszcze ń , zwil ż anie ta ś moci ą gów rozlewu piwa, my-
cie nalewaczek piwa. Do najcz ę stszych przyczyn nadmiernego zu ż ycia
wody nale żą : nadmierne zu ż ycie wody w myjce butelek, niedostateczny
nadzór nad prac ą pasteryzatora piwa i systemami mycia, nieszczelno ść
ruroci ą gów, zaworów, nieskuteczny nadzór nad myciem r ę cznym.
Mo ż na przyj ąć , i ż ilo ść ś cieków w browarze jest równa ilo ś ci zu ż ytej
wody pomniejszonej o wod ę zawart ą w produkcie i straty (odparowanie,
woda w odpadach). Łą cznie do ś cieków nie jest kierowanych 1,3–1,8 hl
wody na hl piwa [ BAT, 2005 ].
Wytwarzanie odpadów
Wi ę kszo ść masy odpadów wytwarzanych przez browary jest zwi ą zana
z surowcami ro ś linnymi, s ą to: wys ł odziny z fi ltracji brzeczki, osad brzecz-
kowy (dodawany do wys ł odzin), py ł y z instalacji aspiracyjnej s ł odu (doda-
wane do wys ł odzin), g ę stwa dro ż d ż owa jako osad pofermentacyjny, zu ż yta
ziemia okrzemkowa jako przefi ltrowany osad pofermentacyjny. Osobny
problem stanowi ą odpady opakowaniowe, zarówno powstaj ą ce bezpo ś red-
nio w browarze, jak i pozyskiwane z rynku opakowania zwrotne.
Dokument referencyjny BAT dla bran ż y piwowarskiej formu ł uje list ę
technik ogólnych, mo ż liwych do zastosowania we wszystkich bran ż ach
przemys ł u spo ż ywczego [ BAT, 2005 ]:
system zarz ą dzania ś rodowiskowego, z identyfi kacj ą i ocen ą aspektów
Wstęp
Piwowarstwo jest ga łę zi ą przemys ł u spo ż ywczego, w której wyst ę pu-
j ą znamienne zagro ż enia, w istotny sposób wp ł ywaj ą ce na uci ąż liwo ść
ś rodowiskow ą produkcji piwa. Bior ą c pod uwag ę skal ę produkcji piwa
w Polsce (prawie 38 mln hl w roku 2011 wg danych GUS [ GP, 2012 ]),
ś rodowiskowe konsekwencje procesów produkcyjnych w piwowarstwie
nabieraj ą znacz ą cego wymiaru. W zwi ą zku z tym opracowano i nadal
doskonali si ę szereg praktyk, w istotny sposób warunkuj ą cych potencja ł
ograniczania uci ąż liwo ś ci ś rodowiskowej produkcji piwa. Praca przed-
stawia mo ż liwo ś ci zmniejszenia uci ąż liwo ś ci ś rodowiskowej produkcji
piwa wskutek dzia ł a ń optymalizuj ą cych gospodark ę odpadami i mini-
malizuj ą cych zu ż ycie mediów i energii.
Charakterystyczne problemy środowiskowe
w przemyśle piwowarskim
Do najwa ż niejszych czynników warunkuj ą cych poziom obci ąż e ń
ś rodowiskowych nale żą m.in.: produkcja i zu ż ycie energii, zu ż ycie
wody i wytwarzanie ś cieków, wytwarzanie odpadów oraz inne aspekty
uci ąż liwo ś ci ś rodowiskowej (m.in. obci ąż enia akustyczne, olfaktorycz-
ne, zanieczyszczenie powietrza oraz zagro ż enie awariami). Zgodnie
z dokumentami referencyjnymi w zakresie wprowadzania najlepszych
dost ę pnych technik (BAT) w browarnictwie [ BAT, 2005 ] w ka ż dym
browarze powinno si ę d ąż y ć do eliminacji lub – w razie braku tej mo ż -
liwo ś ci – minimalizacji zagro ż e ń ś rodowiskowych zwi ą zanych z ww.
czynnikami. Poni ż ej krótko scharakteryzowano poszczególne aspekty
uci ąż liwo ś ci ś rodowiskowej.
Produkcja i zużycie energii
Piwowarstwo jest dziedzin ą produkcji spo ż ywczej, wymagaj ą c ą rela-
tywnie sporych nak ł adów w zakresie wykorzystania energii elektrycz-
nej i cieplnej. Skutkiem wytwarzania energii s ą emisje typu energetycz-
nego (CO 2 , CO, NO x , SO 2 i inne), pochodz ą ce zarówno z lokalnego
ź ród ł a energetycznego w browarze (najcz ęś ciej kot ł ownia), jak rów-
nie ż ze ź róde ł energetyki przemys ł owej (elektrownie) [ Kunze, 1999 ].
Wg danych rynkowych [ BAT, 2005 ] ogólne zu ż ycie energii cieplnej
w polskich browarach kszta ł tuje si ę na poziomie ok. 100–200 MJ·hl -1
piwa, za ś zu ż ycie energii elektrycznej – na poziomie ok. 8–12 kWh·hl -1 .
W warunkach optymalizacji produkcji mo ż liwe jest osi ą gni ę cie warto-
ś ci znacznie ni ż szych od podanych warto ś ci ś rednich.
G ł ównymi odbiornikami ciep ł a w browarze s ą : zacieranie s ł odu
i gotowanie brzeczki, mycie w obiegu zamkni ę tym CIP, mycie butelek
zwrotnych, pasteryzacja piwa, ogrzewanie pomieszcze ń . Jako typowe
przyczyny nadmiernego zu ż ycia energii cieplnej w browarze mo ż na
wyró ż ni ć : silne odparowanie brzeczki w kotle warzelnym, s ł abe wy-
korzystanie ciep ł a odpadowego, niska sprawno ść urz ą dze ń , przecieki
w instalacji parowej, brak izolacji urz ą dze ń i ruroci ą gów, niedostatecz-
ny powrót kondensatu po obni ż eniu temperatury pary grzewczej.
Czynniki warunkuj ą ce zu ż ycie energii elektrycznej w browarze
to: pakowanie piwa, maszynownia ch ł odnicza (ch ł odzenie brzeczki
i piwa), maszynownia spr ęż onego powietrza, instalacja odzysku CO 2
z fermentacji, oczyszczanie ś cieków, kot ł ownia (ch ł odzenie kot ł ów),
drobne odbiorniki energii w łą cznie du ż ym poborze (pompy, wentyla-
tory, o ś wietlenie). Typowymi przyczynami wysokiego zu ż ycia energii
elektrycznej w browarze s ą : niska sprawno ść urz ą dze ń elektrycznych,
nieszczelno ś ci w instalacji spr ęż onego powietrza, brak optymalizacji
pracy uk ł adu ch ł odzenia, niedostateczny nadzór nad procesami.
ś rodowiskowych i mechanizmami ci ą g ł ego doskonalenia w zakresie
zmniejszania wp ł ywu na ś rodowisko i zu ż ycia zasobów naturalnych,
projektowanie, wybór i eksploatacja instalacji z minimalizacj ą strat
produktów, surowców, wody i energii, odpadów i ś cieków oraz in-
nych emisji do powietrza i ha ł asu,
programy oszcz ę dzania energii i wody, w tym dzia ł ania kontroli zu-
ż ycia oraz optymalizacja procesów,
segregacja odpadów w celu maksymalnego wykorzystania gospodar-
czego, w tym segregacja produktów ubocznych (najcz ęś ciej odpady
organiczne), odpadów opakowaniowych i innych,
segregacja odpadów organicznych w celu odzysku zamiast oczysz-
czania ze ś ciekami,
techniki redukcji zanieczyszcze ń „ko ń ca rury”, w tym oczyszczanie
ś cieków, odpylanie i inne, stosowne do emisji z danej bran ż y spo-
ż ywczej.
Gospodarka odpadami w przemyśle piwowarskim
Warunkiem sprowadzenia oddzia ł ywa ń ś rodowiskowych zwi ą za-
nych z odpadami – zarówno produkcyjnymi, jak i opakowaniowymi
– w produkcji piwa do akceptowalnego minimum jest kontrola nad
powstawaniem odpadów. Nadrz ę dnym za ł o ż eniem prawid ł owo zapro-
jektowanych procesów produkcyjnych jest zapobieganie powstawaniu
odpadów. Polega ono g ł ównie na efektywnym wykorzystywaniu su-
rowców i ograniczaniu strat w produkcie [ Steinhoff-Wrześniewska i in.,
2011 ]. Tam, gdzie jest to niemo ż liwe, konieczne jest wdro ż enie i ś cis ł e
przestrzeganie zasad gospodarki recyrkulacyjnej. Wi ę kszo ść odpadów
ćż
str. 230
IN Ż YNIERIA I APARATURA CHEMICZNA
Nr 5/2012
produkcyjnych z browaru ma warto ść handlow ą jako surowiec dla in-
nych bran ż spo ż ywczych (przetwórstwo paszowe, ś rodki spo ż ywcze).
Korzy ś ci dla ś rodowiska i ekonomii przemawiaj ą za mo ż liwie szerok ą
separacj ą odpadów technologicznych zamiast zrzucania ich w postaci
zanieczyszcze ń w ś ciekach.
Odpady organiczne powstaj ą ce w browarze gromadzone s ą w stanie
uwodnionym. Ilo ść odpadów organicznych w przeliczeniu na jednostk ę
produktu zale ż y od technologii produkcji, w szczególno ś ci od wielko-
ś ci ekstraktu piwa i rodzaju urz ą dze ń do fi ltracji piwa. Ilo ść odpadów
opakowaniowych zale ż y od struktury pakowania piwa w podziale na
rodzaje materia ł ów (szk ł o, puszka, kegi – beczki stalowe) i czas u ż yt-
kowania (opakowania zwrotne i jednorazowe).
Browary tylko w wyj ą tkowych sytuacjach wykorzystuj ą instalacje do
odzysku odpadów we w ł asnym zakresie (np. odwadnianie, zag ę szcza-
nie odpadów). Z regu ł y odpady po odpowiednim zmagazynowaniu, s ą
odbierane przez rolnictwo i profesjonalnych odbiorców odpadów.
O ewentualnym przetwarzaniu odpadów decyduj ą kryteria ekono-
miczne, zwi ą zane z warunkami handlowymi (mo ż liwo ść sprzeda ż y
odpadów po wy ż szej cenie) i dost ę pno ść odbiorców odpadów (koszty
transportu).
W ł asne analizy autora [ Kłos i in., 2005; Kasprzak, 2012 ], obejmuj ą -
ce pro ś rodowiskow ą optymalizacj ę procesów produkcyjnych w browa-
rach i liniach rozlewniczych piwa, wskazuj ą , i ż praktyczne wdro ż enie
i utrzymywanie za ł o ż e ń gospodarki recyrkulacyjnej w browarach po-
zwoli na znacz ą ce redukcje zu ż ycia energii elektrycznej (do poziomu
ok. 6 kWh·hl -1 piwa), energii cieplnej (do poziomu ok. 65 MJ·hl -1 piwa)
i wody (do poziomu ok. 3,2 hl·hl -1 ). W konsekwencji stosowania takich
dzia ł a ń znacz ą co zmniejsza si ę równie ż uci ąż liwo ść ś rodowiskowa pro-
dukcji piwa, co (w warto ś ciach punktowych wg metody LCA w uj ę ciu
rocznej pracy linii rozlewniczej) ukazuje rys. 1.
Przykłady rozwiązań prośrodowiskowych
Optymalizacja gospodarki wodnej
G ł ówne za ł o ż enia gospodarki wodnej w browarach zasadzaj ą si ę na
wdro ż eniu dzia ł a ń recyrkulacyjnych. Sposoby ponownego u ż ycia wody
s ą nast ę puj ą ce [ Czeszewski, 2010 ]:
wykorzystywanie wody ze skroplin kot ł a warzelnego do p ł ukania
Rys. 1. Porównanie 2 wariantów eksploatacji linii technologicznej do rozlewu piwa
(wariant 1 – eksploatacja pro ś rodowiskowa, wariant 2 – ś rednie warto ś ci zu ż ycia mediów
w browarnictwie) [ opracowanie własne ]
Podsumowanie i wnioski
Z informacji p ł yn ą cych z rynku piwowarskiego oraz analiz w ł asnych
wynika, i ż wprowadzanie najlepszych dost ę pnych praktyk w piwowar-
stwie jest istotne ze ś rodowiskowego punktu widzenia.
Zastosowane oszcz ę dno ś ci w zu ż yciu mediów eksploatacyjnych w li-
niach rozlewniczych pozwalaj ą na potencjaln ą redukcj ę oddzia ł ywa ń
ś rodowiskowych ś rednio o ok. 1/3 (odpowiednio redukcj ę o ok. 38%
w przypadku oddzia ł ywa ń ś rodowiskowych zwi ą zanych z wykorzy-
staniem energii cieplnej, ok. 39% w przypadku oddzia ł ywa ń ś rodowi-
skowych zwi ą zanych z wykorzystaniem energii elektrycznej oraz o ok.
29% w przypadku oddzia ł ywa ń ś rodowiskowych zwi ą zanych ze zu ż y-
ciem wody) [ Kasprzak, 2012 ]. Stopie ń redukcji kosztów ekonomicz-
nych (bez uwzgl ę dnienia nak ł adów inwestycyjnych) pozwalaj ą cych na
oszcz ę dno ś ci w zu ż yciu mediów wynosi ok. 35% [ Kasprzak, 2012 ].
Dostosowanie linii rozlewniczych do wymaga ń w zakresie niskich
warto ś ci oddzia ł ywa ń ś rodowiskowych najcz ęś ciej wymaga inwestycji
w nowe linie technologiczne. Uwzgl ę dniaj ą c koszt zakupu takich linii
mo ż na przyj ąć , ż e oszcz ę dno ś ci ekonomiczne, zwi ą zane ze zmniejsze-
niem zapotrzebowania na media produkcyjne, zrównowa żą koszt inwe-
stycji po ok. 6 latach [ Kasprzak, 2012 ].
wst ę pnego kadzi wirowych,
wykorzystywanie wody z ko ń cowego p ł ukania w stacji CIP do p ł u-
kania zewn ę trznego,
stosowanie nadmiaru wody z myjki butelek do mycia pustych skrzynek,
zasilanie zraszaczy przeno ś ników wod ą powrotn ą z myjek puszek
i butelek,
kaskadowe zawracanie wody w odpieniaczach.
Zmniejszanie zużycia energii i emisji CO 2
Przyk ł ady rozwi ą za ń w zakresie gospodarki energetycznej i emisji
CO 2 [ Czeszewski, 2010 ]:
obni ż anie energoch ł onno ś ci procesów produkcyjnych,
wykorzystywanie paliw o niskiej zawarto ś ci zwi ą zków w ę gla,
zwi ę kszenie wykorzystania odnawialnych ź róde ł energii,
poprawa technologii,
anga ż owanie w dobrowolne programy i projekty obni ż ania emisji.
Przyk ł ady: stacje odzysku CO 2 , zbiornik energii z uk ł adem odzysku,
odzysk ciep ł a ze skraplania amoniaku do odparowania CO 2 , spalanie
biogazu.
Odzysk i recykling odpadów opakowaniowych
Stosowanie procesów odzysku opakowa ń (zwrotnych i bezzwrotnych)
z rynku oraz zagospodarowanie produkcyjnych odpadów opakowanio-
wych. Za ł o ż enia w roku 2011 w przypadku najwi ę kszego udzia ł owca
rynku piwnego w Polsce przewidywa ł y: odzysk i recykling odpadów po-
wstaj ą cych ze zu ż ytych opakowa ń na poziomach wynosz ą cych co naj-
mniej: 46% dla opakowa ń ze szk ł a, 47% dla aluminium, 37% dla stali,
54% dla papieru i tektury, 19% dla tworzyw sztucznych, 15% dla drewna
[ Raport zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej, 2011 ].
Optymalizacja procesu gospodarki odpadami
G ł ówne ź ród ł a odpadów w browarnictwie to procesy produkcyjne
i opakowania produktów. Browary d ążą do ca ł kowitego wyeliminowa-
nia odpadów poprodukcyjnych. By to osi ą gn ąć , ograniczaj ą ogólny po-
ziom odpadów przez odzysk i recykling. Stale poszukiwane s ą te ż spo-
soby ponownego wykorzystania odpadów w innych procesach. Odpady
sk ł adaj ą si ę g ł ównie z organicznych produktów ubocznych procesu
warzenia piwa, w tym wys ł odzin, zu ż ytych dro ż d ż y i py ł u s ł odowego.
Odpady te s ą wykorzystywane w rolnictwie, przemy ś le farmaceutycz-
nym oraz kosmetycznym.
Przyk ł ady zagospodarowanych odpadów produkcyjnych dotycz ą :
m ł óta, ziemi okrzemkowej, st ł uczki szklanej, opakowa ń foliowych, pa-
pieru, tektury, puszek aluminiowych.
LITERATURA
Czeszewski K., 2010. Zwi ę kszanie produkcji piwa przy wykorzystaniu mniej-
szej ilo ś ci wody na przyk ł adzie Browaru Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu.
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny , nr 10, 19-21
GP, 2012. Gazeta Prawna. W 2011 r spadła w Polsce produkcja wódki i
wina , wros ł a – piwa (24.02.2012)]: http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku-
ly/588583,w_2011_r_spadla_w_polsce_produkcja_wodki_i_wina_wrosla_
piwa.html
Kasprzak J., 2012. Analiza ś rodowiskowa procesów eksploatacyjnych maszyn i
urz ą dze ń przemys ł u spo ż ywczego. Problemy eksploatacji 1, 84, 177-186.
K ł os Z., Kurczewski P., Kasprzak J., 2005. Środowiskowe charakteryzowanie
maszyn i urządzeń. Podstawy ekologiczne, metody i przykłady . Wyd. Pol.
Pozn., Pozna ń .
Kunze W.: Technologia piwa i słodu , 1999. Wyd.VIII. Piwo-chmiel/VLB, Berlin
Najlepsze dost ę pne techniki (BAT), 2005. Wytyczne dla przemysłu piwowarskie-
go. Wskazówki do wydawania pozwole ń zintegrowanych w Polsce, Mini-
sterstwo Ś rodowiska (05.2012): http://ippc.mos.gov.pl/ippc/custom/BAT%20
-%20browary.pdf
Raport zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej , 2011: http://www.
kp.pl/documents/article/kp_sd_raport_2011.pdf
Steinhoff-Wrze ś niewska A., Strzelczyk M, Czy ż yk F., 2011. Gospodarka mate-
ria ł owo-odpadowa w przemy ś le piwowarskim. Nauka, Przyroda, Technolo-
gie , 5 , z. 4, nr 47, 1-7
1247189025.001.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin