InzApChem_2012_5_229-230.pdf
(
319 KB
)
Pobierz
ćż
Nr 5/2012
IN
Ż
YNIERIA I APARATURA CHEMICZNA
str. 229
Jędrzej KASPRZAK
e-mail: jedrzej.kasprzak@put.poznan.pl
Instytut Maszyn Roboczych i Pojazdów Samochodowych, Wydział Maszyn Roboczych i Transportu, Politechnika Poznańska, Poznań
Środowiskowe uwarunkowania gospodarki recyrkulacyjnej
w przemyśle piwowarskim
Zużycie wody i wytwarzanie ścieków
Woda jest podstawowym surowcem do produkcji piwa. Podlega uzdat-
nianiu w celu dostosowania parametrów do wymogów produkcji. Jest
usuwana do
ś
rodowiska w postaci
ś
cieków, z odpadami produkcyjnymi
(uwodnienie odpadów) oraz w postaci pary wodnej.
Typowy zakres zu
ż
ycia jednostkowego wody w browarze wynosi
4–10 hl na hl piwa [
BAT, 2005
]. W du
ż
ych, nowoczesnych browarach
najcz
ęś
ciej spotyka si
ę
na poziom zu
ż
ycia wody 4–6 hl na hl piwa [
Ra-
port zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej, 2011
]. Najbar-
dziej wodoch
ł
onnymi procesami w browarze s
ą
: zacieranie i gotowanie
brzeczki, mycie opakowa
ń
, pasteryzacja piwa, mycie urz
ą
dze
ń
i ruro-
ci
ą
gów, mycie pomieszcze
ń
, zwil
ż
anie ta
ś
moci
ą
gów rozlewu piwa, my-
cie nalewaczek piwa. Do najcz
ę
stszych przyczyn nadmiernego zu
ż
ycia
wody nale
żą
: nadmierne zu
ż
ycie wody w myjce butelek, niedostateczny
nadzór nad prac
ą
pasteryzatora piwa i systemami mycia, nieszczelno
ść
ruroci
ą
gów, zaworów, nieskuteczny nadzór nad myciem r
ę
cznym.
Mo
ż
na przyj
ąć
, i
ż
ilo
ść
ś
cieków w browarze jest równa ilo
ś
ci zu
ż
ytej
wody pomniejszonej o wod
ę
zawart
ą
w produkcie i straty (odparowanie,
woda w odpadach).
Łą
cznie do
ś
cieków nie jest kierowanych 1,3–1,8 hl
wody na hl piwa [
BAT, 2005
].
Wytwarzanie odpadów
Wi
ę
kszo
ść
masy odpadów wytwarzanych przez browary jest zwi
ą
zana
z surowcami ro
ś
linnymi, s
ą
to: wys
ł
odziny z fi ltracji brzeczki, osad brzecz-
kowy (dodawany do wys
ł
odzin), py
ł
y z instalacji aspiracyjnej s
ł
odu (doda-
wane do wys
ł
odzin), g
ę
stwa dro
ż
d
ż
owa jako osad pofermentacyjny, zu
ż
yta
ziemia okrzemkowa jako przefi ltrowany osad pofermentacyjny. Osobny
problem stanowi
ą
odpady opakowaniowe, zarówno powstaj
ą
ce bezpo
ś
red-
nio w browarze, jak i pozyskiwane z rynku opakowania zwrotne.
Dokument referencyjny BAT dla bran
ż
y piwowarskiej formu
ł
uje list
ę
technik ogólnych, mo
ż
liwych do zastosowania we wszystkich bran
ż
ach
przemys
ł
u spo
ż
ywczego [
BAT, 2005
]:
system zarz
ą
dzania
ś
rodowiskowego, z identyfi kacj
ą
i ocen
ą
aspektów
Wstęp
Piwowarstwo jest ga
łę
zi
ą
przemys
ł
u spo
ż
ywczego, w której wyst
ę
pu-
j
ą
znamienne zagro
ż
enia, w istotny sposób wp
ł
ywaj
ą
ce na uci
ąż
liwo
ść
ś
rodowiskow
ą
produkcji piwa. Bior
ą
c pod uwag
ę
skal
ę
produkcji piwa
w Polsce (prawie 38 mln hl w roku 2011 wg danych GUS [
GP, 2012
]),
ś
rodowiskowe konsekwencje procesów produkcyjnych w piwowarstwie
nabieraj
ą
znacz
ą
cego wymiaru. W zwi
ą
zku z tym opracowano i nadal
doskonali si
ę
szereg praktyk, w istotny sposób warunkuj
ą
cych potencja
ł
ograniczania uci
ąż
liwo
ś
ci
ś
rodowiskowej produkcji piwa. Praca przed-
stawia mo
ż
liwo
ś
ci zmniejszenia uci
ąż
liwo
ś
ci
ś
rodowiskowej produkcji
piwa wskutek dzia
ł
a
ń
optymalizuj
ą
cych gospodark
ę
odpadami i mini-
malizuj
ą
cych zu
ż
ycie mediów i energii.
Charakterystyczne problemy środowiskowe
w przemyśle piwowarskim
Do najwa
ż
niejszych czynników warunkuj
ą
cych poziom obci
ąż
e
ń
ś
rodowiskowych nale
żą
m.in.: produkcja i zu
ż
ycie energii, zu
ż
ycie
wody i wytwarzanie
ś
cieków, wytwarzanie odpadów oraz inne aspekty
uci
ąż
liwo
ś
ci
ś
rodowiskowej (m.in. obci
ąż
enia akustyczne, olfaktorycz-
ne, zanieczyszczenie powietrza oraz zagro
ż
enie awariami). Zgodnie
z dokumentami referencyjnymi w zakresie wprowadzania najlepszych
dost
ę
pnych technik (BAT) w browarnictwie [
BAT, 2005
] w ka
ż
dym
browarze powinno si
ę
d
ąż
y
ć
do eliminacji lub – w razie braku tej mo
ż
-
liwo
ś
ci – minimalizacji zagro
ż
e
ń
ś
rodowiskowych zwi
ą
zanych z ww.
czynnikami. Poni
ż
ej krótko scharakteryzowano poszczególne aspekty
uci
ąż
liwo
ś
ci
ś
rodowiskowej.
Produkcja i zużycie energii
Piwowarstwo jest dziedzin
ą
produkcji spo
ż
ywczej, wymagaj
ą
c
ą
rela-
tywnie sporych nak
ł
adów w zakresie wykorzystania energii elektrycz-
nej i cieplnej. Skutkiem wytwarzania energii s
ą
emisje typu energetycz-
nego (CO
2
, CO, NO
x
, SO
2
i inne), pochodz
ą
ce zarówno z lokalnego
ź
ród
ł
a energetycznego w browarze (najcz
ęś
ciej kot
ł
ownia), jak rów-
nie
ż
ze
ź
róde
ł
energetyki przemys
ł
owej (elektrownie) [
Kunze, 1999
].
Wg danych rynkowych [
BAT, 2005
] ogólne zu
ż
ycie energii cieplnej
w polskich browarach kszta
ł
tuje si
ę
na poziomie ok. 100–200 MJ·hl
-1
piwa, za
ś
zu
ż
ycie energii elektrycznej – na poziomie ok. 8–12 kWh·hl
-1
.
W warunkach optymalizacji produkcji mo
ż
liwe jest osi
ą
gni
ę
cie warto-
ś
ci znacznie ni
ż
szych od podanych warto
ś
ci
ś
rednich.
G
ł
ównymi odbiornikami ciep
ł
a w browarze s
ą
: zacieranie s
ł
odu
i gotowanie brzeczki, mycie w obiegu zamkni
ę
tym CIP, mycie butelek
zwrotnych, pasteryzacja piwa, ogrzewanie pomieszcze
ń
. Jako typowe
przyczyny nadmiernego zu
ż
ycia energii cieplnej w browarze mo
ż
na
wyró
ż
ni
ć
: silne odparowanie brzeczki w kotle warzelnym, s
ł
abe wy-
korzystanie ciep
ł
a odpadowego, niska sprawno
ść
urz
ą
dze
ń
, przecieki
w instalacji parowej, brak izolacji urz
ą
dze
ń
i ruroci
ą
gów, niedostatecz-
ny powrót kondensatu po obni
ż
eniu temperatury pary grzewczej.
Czynniki warunkuj
ą
ce zu
ż
ycie energii elektrycznej w browarze
to: pakowanie piwa, maszynownia ch
ł
odnicza (ch
ł
odzenie brzeczki
i piwa), maszynownia spr
ęż
onego powietrza, instalacja odzysku CO
2
z fermentacji, oczyszczanie
ś
cieków, kot
ł
ownia (ch
ł
odzenie kot
ł
ów),
drobne odbiorniki energii w
łą
cznie du
ż
ym poborze (pompy, wentyla-
tory, o
ś
wietlenie). Typowymi przyczynami wysokiego zu
ż
ycia energii
elektrycznej w browarze s
ą
: niska sprawno
ść
urz
ą
dze
ń
elektrycznych,
nieszczelno
ś
ci w instalacji spr
ęż
onego powietrza, brak optymalizacji
pracy uk
ł
adu ch
ł
odzenia, niedostateczny nadzór nad procesami.
–
ś
rodowiskowych i mechanizmami ci
ą
g
ł
ego doskonalenia w zakresie
zmniejszania wp
ł
ywu na
ś
rodowisko i zu
ż
ycia zasobów naturalnych,
projektowanie, wybór i eksploatacja instalacji z minimalizacj
ą
strat
–
produktów, surowców, wody i energii, odpadów i
ś
cieków oraz in-
nych emisji do powietrza i ha
ł
asu,
programy oszcz
ę
dzania energii i wody, w tym dzia
ł
ania kontroli zu-
–
ż
ycia oraz optymalizacja procesów,
segregacja odpadów w celu maksymalnego wykorzystania gospodar-
–
czego, w tym segregacja produktów ubocznych (najcz
ęś
ciej odpady
organiczne), odpadów opakowaniowych i innych,
segregacja odpadów organicznych w celu odzysku zamiast oczysz-
–
czania ze
ś
ciekami,
techniki redukcji zanieczyszcze
ń
„ko
ń
ca rury”, w tym oczyszczanie
–
ś
cieków, odpylanie i inne, stosowne do emisji z danej bran
ż
y spo-
ż
ywczej.
Gospodarka odpadami w przemyśle piwowarskim
Warunkiem sprowadzenia oddzia
ł
ywa
ń
ś
rodowiskowych zwi
ą
za-
nych z odpadami – zarówno produkcyjnymi, jak i opakowaniowymi
– w produkcji piwa do akceptowalnego minimum jest kontrola nad
powstawaniem odpadów. Nadrz
ę
dnym za
ł
o
ż
eniem prawid
ł
owo zapro-
jektowanych procesów produkcyjnych jest zapobieganie powstawaniu
odpadów. Polega ono g
ł
ównie na efektywnym wykorzystywaniu su-
rowców i ograniczaniu strat w produkcie [
Steinhoff-Wrześniewska i in.,
2011
]. Tam, gdzie jest to niemo
ż
liwe, konieczne jest wdro
ż
enie i
ś
cis
ł
e
przestrzeganie zasad gospodarki recyrkulacyjnej. Wi
ę
kszo
ść
odpadów
ćż
str. 230
IN
Ż
YNIERIA I APARATURA CHEMICZNA
Nr 5/2012
produkcyjnych z browaru ma warto
ść
handlow
ą
jako surowiec dla in-
nych bran
ż
spo
ż
ywczych (przetwórstwo paszowe,
ś
rodki spo
ż
ywcze).
Korzy
ś
ci dla
ś
rodowiska i ekonomii przemawiaj
ą
za mo
ż
liwie szerok
ą
separacj
ą
odpadów technologicznych zamiast zrzucania ich w postaci
zanieczyszcze
ń
w
ś
ciekach.
Odpady organiczne powstaj
ą
ce w browarze gromadzone s
ą
w stanie
uwodnionym. Ilo
ść
odpadów organicznych w przeliczeniu na jednostk
ę
produktu zale
ż
y od technologii produkcji, w szczególno
ś
ci od wielko-
ś
ci ekstraktu piwa i rodzaju urz
ą
dze
ń
do fi ltracji piwa. Ilo
ść
odpadów
opakowaniowych zale
ż
y od struktury pakowania piwa w podziale na
rodzaje materia
ł
ów (szk
ł
o, puszka, kegi – beczki stalowe) i czas u
ż
yt-
kowania (opakowania zwrotne i jednorazowe).
Browary tylko w wyj
ą
tkowych sytuacjach wykorzystuj
ą
instalacje do
odzysku odpadów we w
ł
asnym zakresie (np. odwadnianie, zag
ę
szcza-
nie odpadów). Z regu
ł
y odpady po odpowiednim zmagazynowaniu, s
ą
odbierane przez rolnictwo i profesjonalnych odbiorców odpadów.
O ewentualnym przetwarzaniu odpadów decyduj
ą
kryteria ekono-
miczne, zwi
ą
zane z warunkami handlowymi (mo
ż
liwo
ść
sprzeda
ż
y
odpadów po wy
ż
szej cenie) i dost
ę
pno
ść
odbiorców odpadów (koszty
transportu).
W
ł
asne analizy autora [
Kłos i in., 2005; Kasprzak, 2012
], obejmuj
ą
-
ce pro
ś
rodowiskow
ą
optymalizacj
ę
procesów produkcyjnych w browa-
rach i liniach rozlewniczych piwa, wskazuj
ą
, i
ż
praktyczne wdro
ż
enie
i utrzymywanie za
ł
o
ż
e
ń
gospodarki recyrkulacyjnej w browarach po-
zwoli na znacz
ą
ce redukcje zu
ż
ycia energii elektrycznej (do poziomu
ok. 6 kWh·hl
-1
piwa), energii cieplnej (do poziomu ok. 65 MJ·hl
-1
piwa)
i wody (do poziomu ok. 3,2 hl·hl
-1
). W konsekwencji stosowania takich
dzia
ł
a
ń
znacz
ą
co zmniejsza si
ę
równie
ż
uci
ąż
liwo
ść
ś
rodowiskowa pro-
dukcji piwa, co (w warto
ś
ciach punktowych wg metody LCA w uj
ę
ciu
rocznej pracy linii rozlewniczej) ukazuje rys. 1.
Przykłady rozwiązań prośrodowiskowych
Optymalizacja gospodarki wodnej
G
ł
ówne za
ł
o
ż
enia gospodarki wodnej w browarach zasadzaj
ą
si
ę
na
wdro
ż
eniu dzia
ł
a
ń
recyrkulacyjnych. Sposoby ponownego u
ż
ycia wody
s
ą
nast
ę
puj
ą
ce [
Czeszewski, 2010
]:
wykorzystywanie wody ze skroplin kot
ł
a warzelnego do p
ł
ukania
Rys. 1. Porównanie 2 wariantów eksploatacji linii technologicznej do rozlewu piwa
(wariant 1 – eksploatacja pro
ś
rodowiskowa, wariant 2 –
ś
rednie warto
ś
ci zu
ż
ycia mediów
w browarnictwie) [
opracowanie własne
]
–
Podsumowanie i wnioski
Z informacji p
ł
yn
ą
cych z rynku piwowarskiego oraz analiz w
ł
asnych
wynika, i
ż
wprowadzanie najlepszych dost
ę
pnych praktyk w piwowar-
stwie jest istotne ze
ś
rodowiskowego punktu widzenia.
Zastosowane oszcz
ę
dno
ś
ci w zu
ż
yciu mediów eksploatacyjnych w li-
niach rozlewniczych pozwalaj
ą
na potencjaln
ą
redukcj
ę
oddzia
ł
ywa
ń
ś
rodowiskowych
ś
rednio o ok. 1/3 (odpowiednio redukcj
ę
o ok. 38%
w przypadku oddzia
ł
ywa
ń
ś
rodowiskowych zwi
ą
zanych z wykorzy-
staniem energii cieplnej, ok. 39% w przypadku oddzia
ł
ywa
ń
ś
rodowi-
skowych zwi
ą
zanych z wykorzystaniem energii elektrycznej oraz o ok.
29% w przypadku oddzia
ł
ywa
ń
ś
rodowiskowych zwi
ą
zanych ze zu
ż
y-
ciem wody) [
Kasprzak, 2012
]. Stopie
ń
redukcji kosztów ekonomicz-
nych (bez uwzgl
ę
dnienia nak
ł
adów inwestycyjnych) pozwalaj
ą
cych na
oszcz
ę
dno
ś
ci w zu
ż
yciu mediów wynosi ok. 35% [
Kasprzak, 2012
].
Dostosowanie linii rozlewniczych do wymaga
ń
w zakresie niskich
warto
ś
ci oddzia
ł
ywa
ń
ś
rodowiskowych najcz
ęś
ciej wymaga inwestycji
w nowe linie technologiczne. Uwzgl
ę
dniaj
ą
c koszt zakupu takich linii
mo
ż
na przyj
ąć
,
ż
e oszcz
ę
dno
ś
ci ekonomiczne, zwi
ą
zane ze zmniejsze-
niem zapotrzebowania na media produkcyjne, zrównowa
żą
koszt inwe-
stycji po ok. 6 latach [
Kasprzak, 2012
].
wst
ę
pnego kadzi wirowych,
wykorzystywanie wody z ko
ń
cowego p
ł
ukania w stacji CIP do p
ł
u-
–
kania zewn
ę
trznego,
stosowanie nadmiaru wody z myjki butelek do mycia pustych skrzynek,
–
–
zasilanie zraszaczy przeno
ś
ników wod
ą
powrotn
ą
z myjek puszek
i butelek,
kaskadowe zawracanie wody w odpieniaczach.
–
Zmniejszanie zużycia energii i emisji CO
2
Przyk
ł
ady rozwi
ą
za
ń
w zakresie gospodarki energetycznej i emisji
CO
2
[
Czeszewski, 2010
]:
obni
ż
anie energoch
ł
onno
ś
ci procesów produkcyjnych,
–
–
wykorzystywanie paliw o niskiej zawarto
ś
ci zwi
ą
zków w
ę
gla,
–
zwi
ę
kszenie wykorzystania odnawialnych
ź
róde
ł
energii,
–
poprawa technologii,
–
anga
ż
owanie w dobrowolne programy i projekty obni
ż
ania emisji.
Przyk
ł
ady: stacje odzysku CO
2
, zbiornik energii z uk
ł
adem odzysku,
odzysk ciep
ł
a ze skraplania amoniaku do odparowania CO
2
, spalanie
biogazu.
Odzysk i recykling odpadów opakowaniowych
Stosowanie procesów odzysku opakowa
ń
(zwrotnych i bezzwrotnych)
z rynku oraz zagospodarowanie produkcyjnych odpadów opakowanio-
wych. Za
ł
o
ż
enia w roku 2011 w przypadku najwi
ę
kszego udzia
ł
owca
rynku piwnego w Polsce przewidywa
ł
y: odzysk i recykling odpadów po-
wstaj
ą
cych ze zu
ż
ytych opakowa
ń
na poziomach wynosz
ą
cych co naj-
mniej: 46% dla opakowa
ń
ze szk
ł
a, 47% dla aluminium, 37% dla stali,
54% dla papieru i tektury, 19% dla tworzyw sztucznych, 15% dla drewna
[
Raport zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej, 2011
].
Optymalizacja procesu gospodarki odpadami
G
ł
ówne
ź
ród
ł
a odpadów w browarnictwie to procesy produkcyjne
i opakowania produktów. Browary d
ążą
do ca
ł
kowitego wyeliminowa-
nia odpadów poprodukcyjnych. By to osi
ą
gn
ąć
, ograniczaj
ą
ogólny po-
ziom odpadów przez odzysk i recykling. Stale poszukiwane s
ą
te
ż
spo-
soby ponownego wykorzystania odpadów w innych procesach. Odpady
sk
ł
adaj
ą
si
ę
g
ł
ównie z organicznych produktów ubocznych procesu
warzenia piwa, w tym wys
ł
odzin, zu
ż
ytych dro
ż
d
ż
y i py
ł
u s
ł
odowego.
Odpady te s
ą
wykorzystywane w rolnictwie, przemy
ś
le farmaceutycz-
nym oraz kosmetycznym.
Przyk
ł
ady zagospodarowanych odpadów produkcyjnych dotycz
ą
:
m
ł
óta, ziemi okrzemkowej, st
ł
uczki szklanej, opakowa
ń
foliowych, pa-
pieru, tektury, puszek aluminiowych.
LITERATURA
Czeszewski K., 2010. Zwi
ę
kszanie produkcji piwa przy wykorzystaniu mniej-
szej ilo
ś
ci wody na przyk
ł
adzie Browaru Kompanii Piwowarskiej w Poznaniu.
Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny
, nr 10, 19-21
GP, 2012. Gazeta Prawna.
W 2011 r spadła w Polsce produkcja wódki i
wina
, wros
ł
a – piwa (24.02.2012)]: http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku-
ly/588583,w_2011_r_spadla_w_polsce_produkcja_wodki_i_wina_wrosla_
piwa.html
Kasprzak J., 2012. Analiza
ś
rodowiskowa procesów eksploatacyjnych maszyn i
urz
ą
dze
ń
przemys
ł
u spo
ż
ywczego.
Problemy eksploatacji
1, 84, 177-186.
K
ł
os Z., Kurczewski P., Kasprzak J., 2005.
Środowiskowe charakteryzowanie
maszyn i urządzeń. Podstawy ekologiczne, metody i przykłady
. Wyd. Pol.
Pozn., Pozna
ń
.
Kunze W.:
Technologia piwa i słodu
, 1999. Wyd.VIII. Piwo-chmiel/VLB, Berlin
Najlepsze dost
ę
pne techniki (BAT), 2005.
Wytyczne dla przemysłu piwowarskie-
go.
Wskazówki do wydawania pozwole
ń
zintegrowanych w Polsce, Mini-
sterstwo
Ś
rodowiska (05.2012): http://ippc.mos.gov.pl/ippc/custom/BAT%20
-%20browary.pdf
Raport zrównoważonego rozwoju Kompanii Piwowarskiej
, 2011: http://www.
kp.pl/documents/article/kp_sd_raport_2011.pdf
Steinhoff-Wrze
ś
niewska A., Strzelczyk M, Czy
ż
yk F., 2011.
Gospodarka mate-
ria
ł
owo-odpadowa w przemy
ś
le piwowarskim.
Nauka, Przyroda, Technolo-
gie
,
5
, z. 4, nr 47, 1-7
Plik z chomika:
New2018
Inne pliki z tego folderu:
12_Szwed.pdf
(212 KB)
196_205_16_Wawszczak.pdf
(272 KB)
BAT - browary.pdf
(793 KB)
BR3 s. 0414-0419.pdf
(138 KB)
drobnoustroje_w_przemysle_browarniczym.pdf
(364 KB)
Inne foldery tego chomika:
Domowe piwo
Maciej Chołdrych - Piwoznawcy
PIWO
Piwo od kuchni
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin