Potrawy z ryb 1963.pdf

(4025 KB) Pobierz
potrawy z ryb
Z j e d n o c z e n ie
opracował a
G o sp o d a rk i R ybne
H Kozakiewicz
.
Opiniodawca inż. KAZIMIERZ MULTANOWSKI
Redaktor WPLiS ELŻBIETA KLUKOWSKA
W S Z E L K IE P R A W A Z A S T R Z E Ż O N E
Printed in Poland
Redaktor techniczny DANUTA JASTRZĘBSKA
Korektor techniczny EWA PIWARSKA
W P L iS W a r s z a w a 1963. S y m b o l 40638/R PS. W y d a n i e I.
N a k ła d 100.000 + 80 e g z . A r k . w y d . 2,6. A r k . d r u k . 2,75.
F o r m a t A 5. P a p i e r d r u k . s a t. k i. V , 70 g z F a b r y k i
P a p i e r u w C z ę s to c h o w ie . R ę k o p i s o d d a n o d o s k ł a d a ­
n ia 2.11.63. P o d p is a n o d o d r u k u 23.IV .63. D r u k u k o ń ­
c z o n o w m a j u 1963 r.
W r o c ła w s k a D r u k a r n i a D z ie ło w a — Z a m . 737/A — S-2.
WSTĘP
Broszura niniejsza zawiera 60 potraw i przekąsek z ryb. Przeważnie
są to potrawy z ryb morskich, a to dlatego, że mieliśmy na celu
ułatwienie naszym klientom właściwego zużytkowania tych ryb,
które najczęściej znajdują się w sprzedaży.
W ramach tej broszurki staraliśmy się zamieścić przepisy na przy­
rządzanie potraw z każdego gatunku ryb, znajdującego się w handlu,
przy czym w zestawach potraw uwzględnione są zarówno potrawy
bardzo proste i łatwe w przyrządzaniu, jak i bardziej skomplikowane,
wymagające pewnej wprawy kulinarnej.
Stosunkowo wąsko został potraktowany dział potraw z nowych ga­
tunków ryb morskich, których pojawienie się na rynku sygnalizu­
jemy. Jest to zrozumiałe. Ryby te pojawiały się
dotychczas w sprzedaży sporadycznie, nie dając
większych możliwości ich wielostronnego wypró­
bowania. Obiecujemy jednak naszym klientom, iż
w następnym wydaniu broszurki dział ten zostanie
rozszerzony.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin