Potrawy z różnych stron świata 1979.pdf

(23470 KB) Pobierz
M acief E. H albańshi
z
różnych stron ś wi a t a
Zamieszczone w tej książce charakterystyki kuchni
poszczególnych krajów lub ich grup nie roszczą
sobie pretensji do przedstawienia pełnego obrazu
sztuki kulinarnej, a celem jest tylko ogólne za­
poznanie Czytelnika z kuchnią danego kraju.
Starałem się tak zredagować każdy przepis, aby
mogła z niego korzystać nawet osoba posiadająca
tylko ,,pierwszy stopień wtajemniczenia"
w sztuce
kulinarnej.
Przepisy zawarte w niniejszej książce są podane
w proporcji wystarczającej na przyrządzenie potrawy
dla czterech osób, z wyjątkiem przepisów, przy któ­
rych podana jest ilość porcji.
Mam nadzieję, że książka spełni swoje zadanie,
przyczyniając się do lepszego poznania innych n a ­
rodów, gdyż sztuka kulinarna - jak słusznie twierdzi
nasz znakomity prozaik i koneser dobrego jadła
Wojciech Żukrowski - jest cząstką kultury każdego
narodu.
Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć u d a ­
nych potraw oraz smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin