Kalafior zapiekany w serowym sosie
Skadniki : - 1 duży kalafior podzielony na różyczki - pół szklanki śmietany 18% - pół szklanki mleka - 1 szklanka startego sera żółtego typu np. cheddar - 2 łyżki bułki tartej - świeża natka pietruszki do posypania przed podaniem - 1 łyżka sproszkowanego czosnku i sproszkowanej cebuli - świeżo zmielony czarny pieprz - pół łyżki mieszanki ziół włoskich - łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina zimnej wody do rozpuszczenia (by zagęścić sos serowy) Przygotowanie: 1. Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. 2. Następnie odcedzamy na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru wody. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je dokładnie masłem lub margaryną i obsypujemy łyżeczką bułki tartej. 3. Przygotowujemy sos. W tym celu podgrzewamy mleko i śmietanę w rondelku. Dodajemy 3/4 porcji startego żółtego sera i intensywnie mieszamy (najlepiej kuchenną trzepaczką), bo sos zacznie powoli gęstnieć. Zestawiamy rondelek z ognia. W osobnym naczynku mieszamy mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody. Dodajemy do sosu serowego i podgrzewamy jeszcze chwilę. 4. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, mieszanką ziół włoskich czosnkiem i cebulą sproszkowaną. Posypujemy resztą startego żółtego sera i łyżką bułki tartej. 5. Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut lub do zarumienienia się kalafiora. 6. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego!
kalina745