Kalafior zapiekany w serowym sosie.docx

(170 KB) Pobierz

Kalafior zapiekany w serowym sosie

 

Skadniki : 

- 1 duży kalafior podzielony na różyczki 
- pół szklanki śmietany 18% 
- pół szklanki mleka 
- 1 szklanka startego sera żółtego typu np. cheddar 
- 2 łyżki bułki tartej 
- świeża natka pietruszki do posypania przed podaniem 
- 1 łyżka sproszkowanego czosnku i sproszkowanej cebuli 
- świeżo zmielony czarny pieprz 
- pół łyżki mieszanki ziół włoskich 
- łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina zimnej wody do rozpuszczenia (by zagęścić sos serowy) 

Przygotowanie: 

1. Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. 
2. Następnie odcedzamy na durszlaku, by pozbyć się nadmiaru wody. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je dokładnie masłem lub margaryną i obsypujemy łyżeczką bułki tartej. 
3. Przygotowujemy sos. W tym celu podgrzewamy mleko i śmietanę w rondelku. Dodajemy 3/4 porcji startego żółtego sera i intensywnie mieszamy (najlepiej kuchenną trzepaczką), bo sos zacznie powoli gęstnieć. Zestawiamy rondelek z ognia. W osobnym naczynku mieszamy mąkę ziemniaczaną z małą ilością zimnej wody. Dodajemy do sosu serowego i podgrzewamy jeszcze chwilę. 
4. Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, mieszanką ziół włoskich czosnkiem i cebulą sproszkowaną. Posypujemy resztą startego żółtego sera i łyżką bułki tartej. 
5. Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut lub do zarumienienia się kalafiora. 
6. Posypujemy świeżą natką pietruszki. 

Smacznego! 

https://3.bp.blogspot.com/-vBTkhrOtoUQ/V9757TlNdXI/AAAAAAAAE5Y/52GFgNJ7U00QzJ5qoFz-IvwlW0W6X9d5wCLcB/s640/zapiekany%2Bkalafior.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin