https://www.przepisy.pl/przepis/kolorowy-przekladaniec-12044?menu-of-the-day=2018-01-11,dessert&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=2018-01-11_&utm_content=menu_image
· 60 minut
· Łatwe
· 25 minut
· 180 °C
· tortownica 24 cm
ciasto
· mąka
130 g
· cukier puder
100 g
· jajka
2 szt.
· śmietana 18%
80 ml
· Kostka do pieczenia Kasia
80 g
· proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kolorowa masa
· mleko skondensowane
340 g
4 łyżka
· galaretka agrestowa
2 opak.
· galaretka wiśniowa
1 opak.
· galaretka pomarańczowa
· galaretka cytrynowa
Wyślij składniki
LISTONIC
E-MAIL
Przygotowanie
Przewijaj przepis gestem: Wyłączone
·
Krok 1
Kasię utrzeć z cukrem, dodać jajka .
Krok 2
Do masy dodać śmietanę i mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, wymieszać.
Krok 3
Wlać do formy tortowej o śr.24 cm ,piec 30 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
Przyrządzić galaretki: wiśniową, cytrynową i pomarańczową, używając połowę porcji wody podanej w przepisie na opakowaniu, każdy smak w oddzielnym naczyniu. Wstawić do lodówki. Gdy galaretki całkiem stężeją pokroić je w kostkę. Wyłożyć na upieczone, ostudzone ciasto.
Krok 5
Mleko skondensowane dobrze schłodzić w lodówce i ubić na pianę, gdy zdecydowanie zwiększy objętość dodać, ciągle ubijając, tężejące galaretki agrestowe, przygotowane wg. przepisu na opakowaniu ale z połową porcji wody. Gdy masy się połączą wlać całość do formy przykrywając galaretki pokrojone w kostkę. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
WYDRUKUJ
ZAPISZ PDF
Lena.501