Kluski leniwe z dyni i twarogu z masłem.pdf
(
464 KB
)
Pobierz
KLUSKI LENIWE Z DYNI I TWAROGU Z
MASŁEM
Składniki:
2 średnie dynie piżmowe
2 szklanki tłustego twarogu
5 łyżek brązowego cukru
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
jajko
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
3 łyżki masła
kilka listków szałwii
Dynie przekroić wzdłuż, ułożyć na blasze i posypać
cukrem. Piec w 200oC, aż miąższ będzie miękki, a
cukier się skarmelizuje. Upieczoną dynię przepuścić
przez maszynkę do mielenia lub przeciskacz do purée wraz z twarogiem. Dodać jajka, żółtka i mąkę.
Wyrobić ciasto na miarę jednolite i lekko klejące. Uformować rulon i kroić na kluseczki. Gotować
około 3 minut, po czym hartować w zimnej wodzie. Odsmażać na maśle z szałwią i podawać
posypane cukrem. Można serwować je również w wersji wytrawnej jako dodatek do mięsa –
wystarczy usunąć cukier z przepisu.
Przepis z miesięcznika „Skarb”, listopad 2016 r.
Plik z chomika:
talen
Inne pliki z tego folderu:
Fasolka po prowansalsku.pdf
(473 KB)
Jajka pieczone z warzywami.pdf
(483 KB)
Papryka nadziewana kaszą.pdf
(521 KB)
Pieczony kalafior z sosem chili.pdf
(560 KB)
Kluski leniwe z dyni i twarogu z masłem.pdf
(464 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasta
Desery
Drób
Mączne
Mięsne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin