Kluski leniwe z dyni i twarogu z masłem.pdf

(464 KB) Pobierz
KLUSKI LENIWE Z DYNI I TWAROGU Z
MASŁEM
Składniki:
2 średnie dynie piżmowe
2 szklanki tłustego twarogu
5 łyżek brązowego cukru
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
jajko
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
3 łyżki masła
kilka listków szałwii
Dynie przekroić wzdłuż, ułożyć na blasze i posypać
cukrem. Piec w 200oC, aż miąższ będzie miękki, a
cukier się skarmelizuje. Upieczoną dynię przepuścić
przez maszynkę do mielenia lub przeciskacz do purée wraz z twarogiem. Dodać jajka, żółtka i mąkę.
Wyrobić ciasto na miarę jednolite i lekko klejące. Uformować rulon i kroić na kluseczki. Gotować
około 3 minut, po czym hartować w zimnej wodzie. Odsmażać na maśle z szałwią i podawać
posypane cukrem. Można serwować je również w wersji wytrawnej jako dodatek do mięsa –
wystarczy usunąć cukier z przepisu.
Przepis z miesięcznika „Skarb”, listopad 2016 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin