super zdrowe ciasto wysokobłonnikowe.docx

(605 KB) Pobierz

 

super zdrowe ciasto wysokobłonnikowe (bez miksera)

Zdrowsza wersja słodyczy, jest bardzo sycące, wilgotne, najlepsze na drugi dzień.
Ciasto można przygotować również w formie muffinek (wyjdzie ich około 20 sztuk).

 

https://2.bp.blogspot.com/-z1zhJ9H2BCk/WP-Iw74_fII/AAAAAAAAOzs/mx5RQaDeJyQY-k_54121l-PkylOhcq0fACLcB/s640/zdrowe%2Bciasto%2B1mmm.jpg

 

2 szklanki mąki orkiszowej
2 jaja
1 szklanka mleka (250 ml)
2 duże soczyste jabłka
2 średnie marchewki
100 gramów orzechów (możemy pomieszać włoskie z laskowymi)
0,5 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
50 gramów rodzynek
100 gramów zmielonego siemienia lnianego (może być odtłuszczone)
50 gramów suszonej żurawiny
1 szklanka brązowego cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dodajcie jeszcze 1/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 - 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżeczka sody
szczypta soli

polewa:
60 gramów gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju lub oliwy lub masła extra
ulubione bakalie



Orzechy posiekać (część drobno, część średnio).
UWAGA: W celu wydobycia smaku można podprażyć je przez 3 minuty na suchej patelni na sporym ogniu.


 

https://3.bp.blogspot.com/-xV-GDqUs18Y/WP-GQAt5ibI/AAAAAAAAOy8/mLprESLRNu4-USXsadYdQBoRB5Uts7ZIACLcB/s320/zdr%2B00.jpg



Jabłka i marchewkę obrać ze skórek, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

 

https://4.bp.blogspot.com/-B2BuYl3q0n0/WP-GVUMw3cI/AAAAAAAAOzA/xb15KDorE1gR6-u_YajWglHBwChCakX0gCLcB/s320/zdr%2B01.jpg



Przygotować rodzynki, żurawinę, siemię zmielić jeśli macie w całości (ja użyłam młynka do mielenia kawy).

 

https://3.bp.blogspot.com/-XPimK4MFeH0/WP-Gdf6czMI/AAAAAAAAOzE/LYmJNdctuWcdFzP8xWnLx8YT4eChDAVDwCLcB/s320/zdr%2B02.jpg

 

https://1.bp.blogspot.com/-y3PXzo0NDjA/WP-Gfoc1mtI/AAAAAAAAOzI/-ZbWpJwwH0EoYStS_mWV_Uef90UkzfK8wCLcB/s320/zdr%2B03.jpg




Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę, sól, płatki owsiane, cynamon (opcjonalnie) i siemię, wymieszać łyżką.

 

https://3.bp.blogspot.com/-g6hFD111XB4/WP-GoZ5FiVI/AAAAAAAAOzM/vq9mx4ptFyY1W_iUVzo7txUR-Et_5rGUgCLcB/s320/zdr%2B04.jpg


Wsypać cukier, wymieszać.

 

https://4.bp.blogspot.com/-CNxegQ5_nGA/WP-GvRWe4cI/AAAAAAAAOzQ/0VHhTOFqnsYjX7Z_mujRAsl-hMci7-nqgCLcB/s320/zdr%2B05.jpg



Następnie dodać bakalie, ponownie wymieszać.

 

https://2.bp.blogspot.com/-NmNe4jmtwgQ/WP-G1aZUYgI/AAAAAAAAOzU/CJXNpRIQH5AjuS21kgEuxeQpfhFK04zSACLcB/s320/zdr%2B06.jpg



Potem wrzucić starte jabłka i marchewkę, wlać mleko, wbić jaja, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
UWAGA: Jeśli płyny nie zebrały całej suchej masy wbić jeszcze jedno jajo lub dolać odrobinę mleka.

 

https://4.bp.blogspot.com/-CKajcW5VTfM/WP-G7JemYsI/AAAAAAAAOzY/BmD3GvPDis4JYfOTdFCdjgcn-mHJMyfBwCLcB/s320/zdr%2B07.jpg

 

https://3.bp.blogspot.com/-g3jmFBL9MGE/WP-G9nYxGeI/AAAAAAAAOzc/7Jo6ig_QRC0D_yTb5G5wsyzK6H6Q7MrlACLcB/s320/ZDR%2B08.jpg



Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.

 

https://1.bp.blogspot.com/-91BZ1IeD3tM/WP-HDIi1OAI/AAAAAAAAOzg/BKhrySgoccwX3jnrFRYYfEIJC9dqRICpACLcB/s320/zdr%2B09.jpg



Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 40 minut(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Ciasto zaraz po upieczeniu można wyjąć na blat, ostudzić do temp. pokojowej.
UWAGA: Jeśli wybraliśmy formę muffinek pieczemy je 22 - 25 minut, w takiej samej funkcji grzania. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem lub oliwą, udekorować ciasto, posypać bakaliami.

Trzymać w temperaturze pokojowej, najlepiej przykryte lnianą ściereczką lub ewentualnie folią aluminiową.

Smacznego :)
 

https://4.bp.blogspot.com/-n_iSZqdwybo/WP-JCIKlkBI/AAAAAAAAOz8/aZem6zvAR0kfQVGQo_2Bjvaa4zM8rc3nACLcB/s640/zdrowe%2Bciasto%2B3mmm.jpg

 

http://zcukrempudrem.kobieceinspiracje.pl/out,84916.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin