super zdrowe ciasto wysokobłonnikowe (bez miksera)
Zdrowsza wersja słodyczy, jest bardzo sycące, wilgotne, najlepsze na drugi dzień.Ciasto można przygotować również w formie muffinek (wyjdzie ich około 20 sztuk).
2 szklanki mąki orkiszowej2 jaja1 szklanka mleka (250 ml)2 duże soczyste jabłka2 średnie marchewki100 gramów orzechów (możemy pomieszać włoskie z laskowymi)0,5 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)50 gramów rodzynek100 gramów zmielonego siemienia lnianego (może być odtłuszczone)50 gramów suszonej żurawiny1 szklanka brązowego cukru (jeśli lubicie słodsze ciasta dodajcie jeszcze 1/3 szklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 - 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)1 łyżeczka sodyszczypta solipolewa:60 gramów gorzkiej czekolady1 łyżeczka oleju lub oliwy lub masła extraulubione bakalieOrzechy posiekać (część drobno, część średnio).UWAGA: W celu wydobycia smaku można podprażyć je przez 3 minuty na suchej patelni na sporym ogniu.
Jabłka i marchewkę obrać ze skórek, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Przygotować rodzynki, żurawinę, siemię zmielić jeśli macie w całości (ja użyłam młynka do mielenia kawy).
Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sodę, sól, płatki owsiane, cynamon (opcjonalnie) i siemię, wymieszać łyżką.
Wsypać cukier, wymieszać.
Następnie dodać bakalie, ponownie wymieszać.
Potem wrzucić starte jabłka i marchewkę, wlać mleko, wbić jaja, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.UWAGA: Jeśli płyny nie zebrały całej suchej masy wbić jeszcze jedno jajo lub dolać odrobinę mleka.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 40 minut(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto zaraz po upieczeniu można wyjąć na blat, ostudzić do temp. pokojowej.UWAGA: Jeśli wybraliśmy formę muffinek pieczemy je 22 - 25 minut, w takiej samej funkcji grzania. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem lub oliwą, udekorować ciasto, posypać bakaliami.Trzymać w temperaturze pokojowej, najlepiej przykryte lnianą ściereczką lub ewentualnie folią aluminiową.Smacznego :)
http://zcukrempudrem.kobieceinspiracje.pl/out,84916.html
Lena.501