3 CHECK LISTA POMIAR TEMPERATURY.pdf

(675 KB) Pobierz
STACJA „POMIAR TEMPERATURY” – 5 MINUT
INSTRUKCJA DLA ZDAJĄCEGO
Proszę wykonać pomiar temperatury u pacjenta.
SZCZEGÓŁOWY OPIS PACJENTA
Pacjent K.J., lat 46, został przyjęty do szpitala z powodu utrzymujących się od tygodnia dolegliwości bólowych w
okolicy nadbrzusza. Stan ogólny chorego jest dość dobry, kontakt słowny jest możliwy do nawiązania.
Samopoczucie chorego jest mierne, chory odczuwa duży dyskomfort z powodu zastosowanej u niego diety
ścisłej.
CHECK LIST
LP.
Kryterium
Tak
Nie
1
Student zachowuje zasady przygotowania do pracy w warunkach szpitalnych
(spięte włosy, umundurowanie wg wzoru, brak ozdób na nadgarstkach i
dłoniach, paznokcie krótkie, bez lakieru)
2
Student nawiązał kontakt z pacjentem, przeprowadził identyfikację chorego,
przedstawił się, wyjaśnił cel i przebieg działania, zapewnił komfort pacjentowi,
okazał zainteresowanie sytuacją chorego, wykazał się postawą empatii
3
Student upewnił się, że zostały spełnione warunki konieczne do prawidłowej
oceny temperatury ciała ( skóra pod pachą chorego jest osuszona)
4
5
6
Student umył i zdezynfekował ręce techniką Ayliffe
Student przygotował (zdezynfekowała) termometr
Student prawidłowo umieścił termometr pod pachą chorego i dokonał
pomiaru temperatury ciała
7
Student utrzymywał kontakt słowny z chorym w trakcie wykonywania
procedury
8
Student uporządkował stanowisko pracy i zdezynfekował ręce
9
Student prawidłowo udokumentował wynik pomiaru na karcie gorączkowej
10
Student poinformował pacjenta o wyniku badania i jego interpretacji
NIEZBĘDNY SPRZĘT
1.
2.
3.
4.
Miejsce do mycia i dezynfekcji rąk
Termometr
Środek do dezynfekcji termometru
Karta gorączkowa
KRYTERIA OCENY:
Do zaliczenia umiejętności konieczne jest wykonanie czynności kluczowych nr
5, 6 –
nieprawidłowe ich wykonanie powoduje niezaliczenie zadania
Max. 10 pkt
Skala oceny:
10 – bardzo dobry
9 – ponad dobry
8 – dobry
7 – dość dobry
6 – dostateczny (60%)
Poniżej 6 - niedostateczny
Zgłoś jeśli naruszono regulamin