Sól i Pieprz_2017_01.pdf

(20734 KB) Pobierz
WE!
SMACZNA KUCHNIA W DOBREJ CENIE!
NO
luty-marzec 2017
(1/2017)
Cena
4,99
(w tym 8% VAT)
53
SPRAWDZONE
CIEKAWE
PRZEPISY
stron!
68
28 obiadów
najlepszych
na rozgrzewkę
SZKOŁA
GOTOWANIA
q
klasyczny burger wołowy
q
żeberka
duszone
w kapuście
q
sycące kluski nadziewane
kaszanką
q
wykwintna rolada
z polędwiczki
Kuszące słodkości
z domowej cukierni
Forszmak
Golonka w piwie i miodzie
Spaghetti z pulpecikami
Quiche ze szpinakiem i salami
Knedle z jabłkami
luty – marzec 2017
ogoda nas teraz nie rozpieszcza, więc aby
mieć energię do pracy i rozgrzać się po
powrocie domu, powinniśmy zjeść solidny
posiłek. Propozycje sycących dań na obiad
znajdziecie w naszym menu, w którym jak
zwykle jest aż 28 ciekawych przepisów
(s. 10-31). A jeśli uznacie,
że
trzeba wzmocnić
organizm dodatkową porcją warzyw, zajrzyjcie
na s. 6-9, gdzie znajdziecie pomysły na
wykorzystanie marchewki zarówno w tradycyjny,
jak i niebanalny sposób. Ze szkoły gotowania
(s. 35) dowiecie się, jak zrobić burgery, które
na pewno przypadną do gustu i dużym,
i małym domownikom, a także nauczycie się
przyrządzać cudownie soczyste i mięciutkie
P
żeberka
z kapustą. Krok po kroku pokazujemy
również, jak zrobić oryginalne kluski z kaszanką
na co dzień i wykwintną poledwiczkę na
uroczysty obiad. Nie brakuje też słodkości
– genialnych babeczek z lukrem i cudownie
pachnącego murzynka w polewie czekoladowej.
A na słodki finał karnawału zróbcie tradycyjne
pączki, faworki, róże karnawałowe, oponki
w czekoladzie albo chrupiące hiszpańskie
churros (s. 50-55). Co kto lubi.
Redaktor prowadząca
Krok po kroku
SZKO A GOTOWANIA
Poradzisz sobie ze zrobieniem nawet najbardziej wyszukanego dania, je i skorzystasz
z opisów i zdj przedstawiaj cych poszczególne etapy jego przygotowania.
Burger domowy
str. 36
eberka w kapu cie
str. 38
Kluski z kaszank
s r. 40
Rolada z pol dwiczki
str. 42
14
Pierogi z kaszą i serem
Eskalopki z szynką parmeńską
23
Murzynek z cynamonem
str. 44
Babeczki z lukrem
cappucc
n
o
str.
4
6
m
cappuc
c
no
st
46
cappu
cap
u
a
appucc
P
3
Pożywne dania na obiad i kolację
oraz
łakocie
do kawy.
Obiady na cały miesiąc
10
Pierwszy tydzień
Niedziela: kurczak cytrynowy
42
Rolada z polędwiczki
z suszonymi pomidorami
50
Słodkie chwile
Na ostatki: pączki, oponki
faworki, róże i churros
44
Murzynek z cynamonem
w polewie czekoladowej
35-46
16
Drugi tydzień
Niedziela: golonka w piwie
i miodzie
56
Podróż kulinarna
Prosta i sycąca kuchnia
litewska
45
Babeczki
z lukrem cappuccino
21
Trzeci tydzień
Niedziela: boeuf Strogonow
W każdym numerze
4
Kuchenny butik
Akcesoria do sera
58
Rozmowa przy stole
Z Olgą Smile
o domowych wędlinach
27
Czwarty tydzień
Niedziela: rosół z zielonymi
kluskami
6
Hit sezonu
Marchewka na słodko
i wytrawnie
60
Sprawdzamy, polecamy
Urządzenia do szybkiego
i wolnego gotowania
Szkoła gotowania
36
Burger wołowy
z karmelizowaną cebulą
32
Polecane książki
nie tylko kulinarne
34
Koszyk obfitości
Nowości ze sklepowych półek
62
Chwila relaksu
Krzyżówka kulinarna
z nagrodami
38
Żeberka
duszone w kapuście
64
Redakcyjna poczta
Sprawdzone rady i wskazówki
dla każdej pani domu
40
Kluski
faszerowane kaszanką
48
Wyróżniony blog
Pasty do pieczywa
55
Oponki z polewą
czekoladową
Znajdziesz nas też na Facebooku
https://www.facebook.com/solipieprz
Sól i Pieprz
1/2017
3
KUCHENNY
BUTIK
Dla
seromaniaków
Fondue po szwajcarsku czy deska serów w stylu francuskim to świetny pomysł
na imprezę. Do rozdrabniania i podawania serów przydadzą się różne akcesoria.
Serowa
biesiada
Elegancki stalowy
zestaw do fondue
z podwójnym gru-
bym dnem, które
idealnie rozprowa-
dza i długo utrzy-
muje ciepło. Fondue
ze stali nierdzewnej,
SSW Zabawa,
99,90 zł,
www.garneczki.pl
Elegancki niezbędnik
Blok z drewna akacjowego oraz trzy no-
że
(do różnych rodzajów sera) i widel-
czyk wykonane z białej porcelany i stali
to zestaw, który docenią najwybredniejsi
smakosze serów. Sztućce do serów
z blokiem, Artesa KitchenCraft, 167 zł,
www.fabrykaform.pl
Dwa w jednym
Fot.: materiały prasowe
rm
Deska wykonana jest z wytrzymałego
drewna kauczukowego, dzięki czemu po-
służy przez wiele lat, a przybory znajdują
w wydrążonym schowku, który moż-
na przykryć deską. W zestawie
są dwa noże,
łopatka
i widel-
czyk z wysokiej jakości stali
nierdzewnej. Deska do ser-
wowania serów i przekąsek
z nożami, GOUDA, 79,90 zł,
www.garneczki.pl
4 Sól i Pieprz
1/2017
Krajalnica w stylu retro
To praktyczne urządzenie w kształcie przypomina-
jącym kawałek sera z dziurami umożliwia wygod-
ne krojenie sera w plastry. Krajalnica do sera,
Nuance CHeesbox, 218 zł, www.fabrykaform.pl
Nieodzowny nóż
Do parmezanu
Wykonany ze stali nierdzewnej
i wytrzymałego tworzywa jest
najprostszym i niezastąpionym
narzędziem do krojenia sera.
Noże z linii Fresh Colors
dostępne są w kolorach zielo-
nym, czerwonym, pomarańczo-
wym i
żółtym,
6,38 zł,
www.sklepgalicja.pl
Antypoślizgowy, miękki
i wygodny uchwyt tarki
umożliwia
ścieranie
pro-
duktów bezpośrednio
nad potrawą lub do znaj-
dującego się w zestawie
pojemnika z podziałką
i szczelną pokrywką.
Tarka czterostronna
z pojemnikiem Box
Grater, 115 zł,
www.fabrykaform.pl
Ostre tarcie
Duży pojemnik ze stali nie-
rdzewnej ma dwukierunkowe
ostrza o doskonałej wydajno-
ści,
a powierzchnia
ścierająca
doskonale radzi sobie z twar-
dym
dy serem. Pokrywka z regu-
lowa
owanym otworem i silikono-
wą uszczelką umożliwia
przechowanie startego
sera lub podanie dowol-
nej ilości bezpośrednio
do potrawy. Tarka obro-
towa do parmezanu,
Good Grips Oxo, 93 zł,
www.fabrykaform.pl
ww
Komplet idealny dla miłośników biesia-
dowania. Na szklanej płycie z motywami
serów, wina i winogron zmieszczą
się nie tylko sery, ale również
oliwki, pomidorki, koreczki
itp. W komplecie
z drewnianą obroto-
wą tacą jest także
nóż. Deska do ser-
wowania serów
i przekąsek Brie
Obrotowa, 139 zł,
www.garneczki.pl
Na obrotowej tacy
Zestaw do podawania serów i dodatków do nich,
takich jak orzechy, winogrona, suszone morele,
żurawina
i inne wytrawne przekąski w
śródziem-
nomorskim stylu, będzie elegancką dekoracją sto-
łu.
I jest praktyczny, bo sery nie wysychają.
Szklany talerz z kloszem do serwowania sera,
Edwanex Camembert, 39 zł, www.garneczki.pl
Pod kloszem
Na ciepło
i na zimno
Wyrazisty, pobudzający zapach i
śmietankowy
smak – to znaki rozpoznawcze sera Gouda, któ-
ry jest jednym z najstarszych i najbardziej zna-
nych przedstawicieli serów dojrzewających na
świecie.
Gouda MSM Mońki to ser
żółty
idealny
do dań na ciepło, bo doskonale się roztapia.
Sprawdzi się zatem we wszelkiego rodzaju zapie-
kankach, pizzach, tostach czy propozycjach bardziej
wyszukanych, np. fondue. To również sprawdzony do-
datek do kanapek i innych przekąsek. Charakteryzuje się
sprężystym miąższem i nielicznymi, owalnymi otworami
wielkości ziarna. Miłośnicy tego rodzaju przekąsek z pew-
nością docenią także wyrazisty zapach i delikatny,
śmietan-
kowy smak sera. Producent: MSM Mońki.
Nie tylko
do kanapek
o
Ser Aldamer MSM Mońki typu szwajcar-
Aldame
skiego char
charakteryzuje się
łagodnym,
słodkawym smakiem. Jego zwarty
miąższ u
usiany jest oczkami o wielko-
ści
or
orzecha laskowego. Doskona-
le nadaje się do błyskawiczne-
g przygotowania szybkich
go
przekąsek na zimno, takich
jak kanapki i sałatki, oraz
różnych dodatków do dań.
Kulinarną kompozycję z
ła-
godnym w smaku serem
Ald
Aldamer najlepiej stworzą lek-
kie w
wina o delikatnym bukiecie,
białe b
ądź
różowe. Producent:
MSM Mońki.
Sól i Pieprz
1/2017
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin