Minibezy z kremem pomarańczowym
Składniki
składniki bezy:
· 3 białka
· 150 g cukru pudru
· pół łyżeczki octu
· szczypta soli
· opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej
orange curd:
· 6 żółtek
· 3 średnie pomarańcze
· 3 łyżki soku z cytryny
· pełna szklanka białego cukru
· 180g masła
Wykonanie
wykonanie bezy:
1. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji. Na koniec dodaj ocet i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (ja nie dawałam).
2. Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.
3. Piecz w 100 stopniach przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).
wykonanie kremu:
1. Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z wszystkich pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby pozbyć się kawałków miąższu i pestek. Wlej sok do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się trochę zredukuje (około 5 minut).
2. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość dołóż do garnka z sokiem pomarańczowym. Gotuj krem na małym ogniu, aż zgęstnieje, uważaj aby się nie przypalił.
3. Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
4. Przełóż krem do miseczki i schłódź.
5. Na bezy nałóż porcję orange curd i delektuj się smakiem
Lena.501