Minibezy z kremem pomarańczowym.docx

(13 KB) Pobierz

Minibezy z kremem pomarańczowym

 

 

 

Składniki

składniki bezy:

·         3 białka

·         150 g cukru pudru

·         pół łyżeczki octu

·         szczypta soli

·         opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej

orange curd:

·         6 żółtek

·         3 średnie pomarańcze

·         3 łyżki soku z cytryny

·         pełna szklanka białego cukru

·         180g masła

Wykonanie

wykonanie bezy:

1.      Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie miksuj białka po każdej porcji. Na koniec dodaj ocet i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (ja nie dawałam).

2.      Nałóż białka na przygotowaną blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładaj łyżką masę tworząc około 10-centymetrowe koła.

3.      Piecz w 100 stopniach przez około 60 minut (ja piekłam w trochę wyższej temperaturze i moje bezy nabrały lekkiego koloru). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do ostudzenia (mogą tam nawet zostać na całą noc).

wykonanie kremu:

1.      Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok z wszystkich pomarańczy i przecedź go przez sitko, aby pozbyć się kawałków miąższu i pestek. Wlej sok do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się trochę zredukuje (około 5 minut).

2.      Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Całość dołóż do garnka z sokiem pomarańczowym. Gotuj krem na małym ogniu, aż zgęstnieje, uważaj aby się nie przypalił.

3.      Gotowy krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek.

4.      Przełóż krem do miseczki i schłódź.

5.      Na bezy nałóż porcję orange curd i delektuj się smakiem

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin