Ciasto bananowiec
Składniki :Spód kakaowy• 50 g masła• 3 łyżki kakao• 1 łyżka miodu• 125 ml mleka• 2 jajka• 100 g mąki• 100 g cukru• 1 łyżeczka sody oczyszczonej• 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNasączenie• 1/2 szklanki zaparzonej kawy• 2 łyżki likieru kawowego lub syropu do kawy np. kawowego, czekoladowego, migdałowego, waniliowegoKawowy krem budyniowy• 700 ml mleka• 3 łyżki kawy rozpuszczalnej• 3 żółtka• 1 budyń śmietankowy• 1 łyżka mąki pszennej• 1 łyżka mąki ziemniaczanej• 1 op. cukru wanilinowego• 250 g masła (miękkiego)• 2/3 szklanki cukru pudruOraz• 100 g powideł śliwkowych• 1 kg bananów• sok z 1/2 cytryny• 3 łyżki gorzkiego kakao• 350 ml śmietanki kremówki 36% (b. zimnej)• 1/3 szklanki cukru pudru• 2 op. śmietan fix• 40 g czekolady gorzkiej i 20 g czekolady białejPrzygotowanie :Spód kakaowyPiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 23 x 35 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao i miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera (dokładnie, ale tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto).Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru lub syropu. Posmarować powidłami.Krem budyniowyOdlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać je z żółtkami, budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym.Gdy mleko zacznie kipieć wlewać mieszankę mleka, żółtek i mąki, jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Po wymieszaniu zagotować. Odstawić z ognia i dokładnie ostudzić (np. w chłodnym miejscu). Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając dodawać, w krótkich odstępach czasu, po łyżce ostudzony budyń.Złożenie ciastaBanany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao.Śmietankę przed ubiciem należy bardzo dobrze schłodzić. Ubić ją z dodatkiem cukru pudru na sztywno, pod koniec dodać śmietan-fix.Wyłożyć na kremie i posypać startą czekoladą (mieszanką gorzkiej i białej). Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej.
Lena.501