Knysze ziemniaczane z cebulą.docx

(84 KB) Pobierz

Knysze ziemniaczane z cebulą

Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,153082,24063256.html

 

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\z24059610V,knysze.jpg

Knysze to danie pochodzące z Europy Wschodniej. Najbardziej popularne było na Ukrainie, Litwie i Białorusi. I choć nie wiemy, czy nadal cieszy się tam taką samą popularnością, to wiemy jedno: jest naprawdę pyszne!

 

Składniki:

 

Do ciasta:

2,5

szklanki

mąki uniwersalnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

1/2 szklanki oleju roślinnego

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 szklanki wody

 

Do farszu:

1 kg ziemniaków

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki masła

0,5 szklanki drobno pokrojonej szalotki

i szczypiorku

1 jajko

 

Przygotowanie:

 

Do ciasta:

W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce wymieszaj jajka, olej roślinny, sok z cytryny i wodę. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto się uformuje. Następnie ugniataj ciasto, aż się zetnie i zrobi się gładkie. Zawiń ciasto z folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.

 

Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie przeciśnij je przez praskę lub maszynkę do mielenia i zostaw do ostygnięcia. Cebule pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę. Gdy złapie brązowy kolor, odstaw do wystygnięcia. Szalotkę pokrój dość drobno. Ziemniaki, cebulę i szalotkę przełóż do miski, dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wycinaj za pomocą szklanki. Przełóż farsz i zawiń. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin