PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA
Składniki:
· 0,5 kg mąki
· 3 jajka
· 1 łyżeczka sody
· 10 dag masła
· 1 opakowanie przyprawy do piernika
· 4 łyżeczki cukru
· 20 dag sztucznego miodu
· 1 łyżka prawdziwego miodu
· Wykonanie:
· Do garnka wkładamy masło i dodajemy miód sztuczny, miód prawdziwy, cukier, przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy mieszając aż do połączenia. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
· Do wystudzonych składników dodajemy sodę i mieszamy. Następnie wymieszane składniki dodajemy do mąki i dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut (do ostudzenia).
· Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto odwijamy z foli, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wyciskamy foremkami pierniczki. Pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
· Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Grzanie góra-dół
https://przepisyjoli.com/2017/12/pierniki-razu-miekkie-najlepszy-przepis-pierniki-bez-lezakowania/?fbclid=IwAR1KyhRLLcXq8XR1T_HTXFIfrxBbofq0lnABPFnw0jEBvldcgzD-uPHyAYc
Lena.501