PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE.docx

(157 KB) Pobierz

PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\DSC03328-1024x576.jpg

Składniki:

·                      0,5 kg mąki

·                      3 jajka

·                      1 łyżeczka sody

·                      10 dag masła

·                      1 opakowanie przyprawy do piernika

·                      4 łyżeczki cukru

·                      20 dag sztucznego miodu

·                      1 łyżka prawdziwego miodu

·         Wykonanie:

·         Do garnka wkładamy masło i dodajemy miód sztuczny, miód prawdziwy, cukier, przyprawę do piernika. Składniki podgrzewamy mieszając aż do połączenia. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

·         Do wystudzonych składników dodajemy sodę i mieszamy. Następnie wymieszane składniki dodajemy do mąki i dodajemy jajka. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut (do ostudzenia).

·         Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto odwijamy z foli, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wyciskamy foremkami pierniczki. Pierniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

·         Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Grzanie góra-dół 

https://przepisyjoli.com/2017/12/pierniki-razu-miekkie-najlepszy-przepis-pierniki-bez-lezakowania/?fbclid=IwAR1KyhRLLcXq8XR1T_HTXFIfrxBbofq0lnABPFnw0jEBvldcgzD-uPHyAYc

Zgłoś jeśli naruszono regulamin