SEKRET MNISZKI Z WIŚNIAMI.docx

(48 KB) Pobierz

SEKRET MNISZKI Z WIŚNIAMI

 

https://3.bp.blogspot.com/-dR09TN4E4WQ/W7DMuWMdQgI/AAAAAAAAF6o/Yjl0XDb4r8Isqgyoc5v0xKgpband85RZwCLcBGAs/s320/11-04-2018%2B166.JPG

 

Sekret mniszki to fantazyjnie przekładany sernik z sekretnym składnikiem w masie serowej. Oryginalny przepis pochodzi z książki „100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji” i moja wersja właśnie na nim się opiera, choć sporo zmieniłam. Zamiast ananasów dodałam nasączone w spirytusie wiśnie, które świetnie pasują do kremu budyniowo-wiśniowego. Zmniejszyłam też proporcje kolejnych warstw, a mimo to ciasta wychodzi naprawdę dużo i jest bardzo wysokie. Może jest trochę pracochłonne, ale za to dobrze smakuje i pięknie się prezentuje, więc zdecydowanie je polecam - zwłaszcza na duże uroczystości rodzinne.  

 

Ciasto kruche: 

·                      300 g mąki

·                      80 g cukru pudru

·                      150 g masła

·                      3 żółtka

·                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

·                      2 łyżeczki kakao

Masa serowa: 

·                      1 kg mielonego twarogu

·                      1 szklanka cukru

·                      1 budyń waniliowy bez cukru

·                      ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·                      5 jajek

·                      150 g roztopionego masła

Masa wiśniowa: 

·                      100 g suszonych wiśni

·                      2 łyżki spirytusu + 3 łyżki wody

·                      500 ml mleka

·                      2 żółtka

·                      2 łyżki mąki pszennej

·                      2 łyżki maki ziemniaczanej

·                      4 łyżki cukru

·                      2 opakowania galaretki wiśniowej

·                      250 g masła

Ciasto żółte: 

·                      200 g miękkiego masła

·                      200 g cukru pudru

·                      200 g mąki pszennej

·                      6 żółtek

·                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa: 

·                      125 g margaryny

·                      4 łyżki cukru

·                      1 łyżka wody

·                      2 łyżki kakao

 

Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło oraz żółtka. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Dzielimy na dwie części w proporcjach mniej więcej ¾ i ¼. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao, zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru i wkładamy do zamrażarki. Większą porcją ciasta wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 36 cm lub podobnej wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

 

Masa serowa: Jajka krótko miksujemy z cukrem. Porcjami dodajemy twaróg, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i stopione, ale przestudzone masło. Miksujemy. Na koniec dodajemy zmrożone ciasto kakaowe starte na dużych oczkach tarki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy. 

 

Masa wiśniowa: Suszone wiśnie przekładamy do rondelka. Zalewamy spirytusem i wodą. Zagotowujemy i odstawiamy do napęcznienia. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody. Mieszamy, aby nie było grudek i odstawiamy do przestudzenia (uwaga – szybko żeluje!). Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu, a na koniec zaczynającą tężeć, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy i wylewamy na przestudzony sernik. Posypujemy nasączonymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki wiśniami, delikatnie wciskając je w masę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

 

Ciasto żółte: Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszysta masę, stopniowo dodając po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach takich samych jak poprzednio, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy i delikatnie przenosimy na stężałą masę wiśniową. 

 

Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i mieszając podgrzewamy do momentu uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Nie doprowadzamy do wrzenia! Lekko studzimy i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy wg uznania.

 

http://zmiksowani.pl/przepis/1174494

Zgłoś jeśli naruszono regulamin