CIASTO KILIMANDŻARO.docx

(790 KB) Pobierz

CIASTO KILIMANDŻARO

PAŹDZIERNIK 1, 2018 , 17973 WYŚWIETLEŃ, http://new.ilovebake.pl/wp-content/plugins/print-me/images/printme.png WYDRUKUJ, 

http://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2018/10/ciasto-kilimand%C5%BCaro-6.jpg

Jesienne ciasto kilimandżaro z mnóstwem jabłek zatopionych w galaretce. Całość na kakaowym biszkopcie z kremem na bazie mascarpone i polewą czekoladową. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu.

Do ciasta możesz dodać bardziej kwaśne odmiany jabłek, dzięki czemu warstwa jabłkowa nie będzie przesłodzona. Sama galaretki mają w sobie dużo słodyczy. Dodałam galaretki pomarańczowe, ale możesz użyć np. cytrynowych lub brzoskwiniowych jeśli smaki bardzie Ci pasują.

Warstwy świetnie się ze sobą komponują tworząc bardzo smaczny deser o jesiennych smakach.

W wersji oryginalnej krem był na bazie masła i budyniu, ale chciałam je lekko odchudzić i sprawić, że będzie nieco lżejsze w smaku.

Ciasto kilimandżaro możesz podawać na święta, uroczystości lub inne imprezy. Deser, który większości będzie smakował i do tego przepis jest niezwykle prosty.

ciasto kilimandżaro

CIASTO KILIMANDŻARO

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

§                      4 jajka, duże

§                      3/4 szklanki cukru

§                      1/2 szklanki mąki tortowej

§                      2 łyżki kakao

§                      3 łyżki oleju

§                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

§                      szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

§                      1 kg jabłek

§                      szczypta cynamonu

§                      1 łyżka masła

§                      2 galaretki pomarańczowe

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

§                      400 ml śmietanki kremówki 30%

§                      250 g serka mascarpone

§                      4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

§                      80 ml śmietanki kremówki 30%

§                      80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i olej delikatnie łączymy z białkami. Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie część.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka i dusimy przez około 5 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz galaretki (proszek) i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wykładamy na biszkopt kiedy masa zacznie być tężejąca. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i wkładamy na czas przygotowania kremu do lodówki. Kremówkę oraz mascarpone miksujemy razem na gęsty krem. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min w lodówce do stężenia polewy.

ciasto kilimandżaro

ciasto kilimandżaro

 

 

http://zmiksowani.pl/przepis/1174531

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin