Więcej: http://haps.gazeta.pl/haps/12,153082,21160319.html
Piegowaci opalają się pod podziurawionym parasolem, a nasze ciastka opalają się w piekarniku. I jedni i drudzy uzyskują dokonały efekt wizualny i są słodcy.
Składniki:
100g masła
80g brązowego cukru
80g białego cukru
1 jajko
160g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
100g drażetek M&M's
Wykonanie:
W dużej misce umieść biały i brązowy cukier oraz masło i utrzyj przy pomocy miksera na puszystą, jasną masę. Dodaj jajko i miksuj jeszcze 3 minuty. Przesiej do miski mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodaj cukier waniliowy oraz szczyptę soli i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec dodaj do masy drobno pokrojone czekolady i drażetki M&M's. Z powstałej masy uformuj kulki wielkości gałki lodów i ułóż je w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 min w 160 stopniach C, aż brzegi ciastek delikatnie się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ciastka są bardzo miękkie, ale podczas stygnięcia twardnieją. Należy odczekać kilka minut przed zdjęciem ciastek z blaszki.
Lena.501