Gulasz barani z kluskami kładzionymi.pdf

(1489 KB) Pobierz
GULASZ BARANI Z KLUSKAMI
KŁADZIONYMI
Składniki:
600 g baraniego udźca
200 g marchwi
200 g cebuli
100 g selera
100 g pora
100 ml czerwonego wytrawnego wina
60 g musztardy
40 g masła klarownego
80 g mąki pszennej
40 g koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
świeży tymianek
świeży rozmaryn
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
woda lub bulion do podlewania przy duszeniu
Na kluski kładzione:
300 g mąki pszennej
100 ml wody
2 jajka
Mięso: udziec pociąć w grubą kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać musztardę, koncentrat,
posiekany czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszać i zalać winem. Tak
przygotowane mięso odstawić na 6-8 godzin w chłodne miejsce.
Przepis z dodatku do Gazety Wyborczej „Palce lizać. Kuchnia Bieszczadów” nr 30 (34), 8 sierpnia 2011 r.
Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty, oprószyć mąką i smażyć na klarowanym maśle, aż się
zrumieni. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę i smażyć wszystko 5 minut, podlewając
pozostałą marynatą. Całość dusić około 1,5 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając
wodą lub bulionem. Na koniec doprawić świeżymi ziołami.
Kluski: składniki klusek wyrobić na jednolitą masę. Gotować w osolonej wodzie przez mniej więcej 6
minut, zrzucając łyżeczką porcje ciasta z talerza do wody.
Przepis z dodatku do Gazety Wyborczej „Palce lizać. Kuchnia Bieszczadów” nr 30 (34), 8 sierpnia 2011 r.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin