Soja prawda i mity
[M = mit, P = prawda]
M: Stosowanie soi sięga wiele tysięcy lat.
P: Soi używano jako żywność od końca dynastii Chou (1134-246 BC), kiedy Chińczycy nauczyli się fermentacji ziaren soi do dań takich jak tempeh, natto i tamari.
M: Azjaci konsumują duże ilości produktów sojowych.
P: Średnia konsumpcja produktów sojowych w Japonii i Chinach = 10 g (2 łyżeczki) dziennie. Azjaci konsumują soję w małych ilościach jako przyprawę, a nie jako substytut dla pokarmów zwierzęcych.
M: Nowoczesne produkty sojowe dają takie same korzyści zdrowotne jak te fermentowane tradycyjnie.
P: Większość nowoczesnych produktów sojowych nie jest fermentowana w celu neutralizowania toksyn w ziarnach soi, i są przetwarzane w sposób odnaturzający białka i podnoszący poziomy substancji rakotwórczych.
M: Produkty sojowe zapewniają pełne białko.
P: Jak wszystkie strączkowe, ziarna soi mają niedobór zawierających siarkę aminokwasów metioniny i cystyny. Ponadto, nowoczesne przetwarzanie odnaturza delikatną lizynę.
M: Fermentowane produkty sojowe mogą zapewnić wit. B12 w wegetariańskiej diecie.
P: Składnika podobnego do wit. B12 w soi nie może wykorzystać ludzki organizm. W rzeczywistości produkty sojowe powodują większe zapotrzebowanie na wit. B12.
M: Produkty sojowe są bezpieczne dla niemowląt.
P: Produkty sojowe zawierają inhibitory trypsyny, które hamują trawienie białka i wpływają na funkcję trzustki. W badaniach na zwierzętach diety bogate w inhibitory trypsyny prowadziły do hamowania wzrostu i zaburzeń trzustkowych. Produkty sojowe zwiększają zapotrzebowanie organizmu na wit. D konieczną dla mocnych kości i normalnego wzrostu. Kwas fitynowy w produktach sojowych powoduje zmniejszenie biodostępności żelaza i cynku, niezbędnych dla zdrowia i rozwoju mózgu i układu nerwowego. Soja również nie ma cholesterolu, tak samo koniecznego do rozwoju mózgu i układu nerwowego. Mega-dawki fito-estrogenu w produktach sojowych wiąże się z obecną tendencją do coraz bardziej przedwczesnego rozwoju płciowego dziewcząt i opóźnionego lub upośledzonego rozwoju płciowego u chłopców.
M: Produkty sojowe mogą zapobiec osteoporozie.
P: Mogą wywołać niedobory wapnia i wit. D, konieczne dla zdrowia kości. Wapń z rosołu na kościach i wit. D z owoców morza, smalcu i podrobów zapobiega osteoporozie w krajach azjatyckich – a nie produkty sojowe.
M: Nowoczesne produkty sojowe chronią przed wielu rodzajami raka.
P: Raport brytyjskiego rządu wykazał, że jest mało dowodów na to, że produkty sojowe chronią przed rakiem piersi czy każdym innym rodzajem raka. W rzeczywistości produkty te mogą poskutkować zwiększonym ryzykiem raka.
M: Produkty sojowe chronią przed chorobą serca.
P: U niektórych osób konsumpcja tych produktów obniży poziom cholesterolu, ale nie ma żadnych dowodów na to by obniżenie cholesterolu zmniejszało ryzyko choroby serca.
M: Estrogeny sojowe (izoflawony) są dla ciebie dobre.
P: Izoflawony sojowe to substancje zaburzające fito-hormony. Na poziomie diety mogą zapobiegać owulacji i stymulować rozrost komórek rakowych. Konsumpcja już 30 g (4 łyżki) soi dziennie może poskutkować niedoczynnością tarczycy z objawami letargu, zaparć, przyrostu masy ciała i zmęczenia.
M: Produkty sojowe sa bezpieczne i korzystne dla kobiet w okresie po-menopauzalnym.
P: Mogą stymulować rozrost zależnych od estrogenu guzów i wywołać problemy z tarczycą. Słabe działanie tarczycy wiąże się z problemami w menopauzie.
M: Fito-estrogeny w produktach sojowych mogą mogą wspierać funkcję umysłową.
P: Niedawne badanie wykazało, że kobiety o najwyższym poziomie estrogenu we krwi miały najniższe poziomy funkcji poznawczej. U japońskich Amerykanów konsumpcję tofu w wieku średnim wiąże się z występowaniem Alzheimera w późniejszym życiu.
M: Izoflawony i izolat białka sojowego mają status GRAS (Generally Recognized as Safe = ogólnie uznane za bezpieczne).
P: Archer Daniels Midland (ADM) niedawno wycofał wniosek do FDA o status GRAS dla izoflawonów sojowych po proteście ze strony społeczności naukowej. FDA nigdy nie aprobowała statusu GRAS dla izolatu białka sojowego, z powodu niepokoju dotyczącego obecności toksyn i substancji rakotwórczych w przetworzonej soi.
M: Produkty sojowe są dobre dla życia seksualnego.
P: Liczne badania na zwierzętach wykazują, że produkty sojowe wywołują u nich niepłodność. Konsumpcja soi wspomaga wzrost włosów u mężczyzn w średnim wieku, wykazując obniżone poziomy testosteronu. Japońskie gospodynie domowe często serwują mężom tofu kiedy chcą zmniejszyć ich męskość.
M: Ziarna soi sa dobre dla środowiska.
P: Większość uprawianej w Ameryce soi jest GMO by rolnicy mogli używać większe ilości herbicydów.
M: Ziarna soi sa dobre dla rozwijających się krajów.
P: W krajach trzeciego świata ziarna soi zastępują tradycyjne uprawy i przenoszą wartość dodaną przetwarzania z lokalnej populacji do międzynarodowych korporacji.
Karmione preparatami sojowymi niemowlęta mają 13.000-22.000 x więcej związków estrogenu we krwi niż te karmione mlekiem. Karmione wyłącznie soją otrzymują ekwiwalent (w oparciu o wagę masy ciała) co najmniej 5 tabletek antykoncepcyjnych dziennie.
Mali chłopcy przechodzą "wzrost testosteronu" w ciągu pierwszych kilku miesięcy życia, kiedy poziom testosteronu może być tak wysoki, jak u dorosłego mężczyzny. W tym okresie niemowlęta są zaprogramowane, aby wyrażać męskie cechy po okresie dojrzewania, nie tylko w rozwoju narządów płciowych i innych męskich cech fizycznych, ale także w ustalaniu wzorców w mózgu charakterystycznych dla zachowania mężczyzn.
Karmienie soją zwierząt pokazuje, że fito-estrogeny w soi są silnymi substancjami zaburzającymi gospodarkę hormonalną. Karmienie młodych soją obniża poziom testosteronu u małp z gatunku marmozety aż o 70%, i nie można tego ignorować jako możliwej przyczyny zaburzeń w rozwoju chłopców, w tym trudności w uczeniu się i zaburzeniach koncentracji. Chłopcy narażeni na DES, syntetyczny estrogen, miały jądra mniejsze niż normalnie po dojrzewaniu.
Prawie 15% białych i 50% afro-amerykańskich dziewcząt pokazuje oznaki dojrzewania np. rosnące piersi i owłosienie łonowe zanim mają 8 lat. Niektóre dziewczynki pokazują rozwój płciowy w wieku poniżej 3 lat. Przedwczesny rozwój dziewczat wiąże się z używaniem preparatów sojowych i narażeniem na środowiskowe mimikry estrogenu np. PCBs i DDE.
[Zobacz https://pl.wikipedia.org/wiki/Polichlorowane_bifenyle oraz DDT / DDE tutaj:
https://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/odkryto-powiazanie-miedzy-stosowaniem-pestycydu-ddt-alzheimerem]
Badania na zwierzętach pokazują, że spożywanie większych niż minimalnych ilości fitoestrogenów podczas ciąży może mieć niekorzystny wpływ na rozwijający się płód, czas dojrzewania w późniejszym życiu oraz wzorce myślenia i zachowania, szczególnie u potomków płci męskiej.
https://www.westonaprice.org/health-topics/soy-alert/soy-alert-brochure/
marek33x