Szarlotka z pianką.doc

(72 KB) Pobierz
Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką

Składniki:

• 3 jajka
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru (2 razy po ½ szklanki)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• 25 dag margaryny
• 1 łyżka zimnej wody
• budyń waniliowy
• 1kg jabłek (mogą być już przesmażone ze słoika)
• 1 łyżeczka masła
• orzechy - opcjonalnie
• cynamon

 

 

Sposób przygotowania:

1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, wodę i wyrobić ciasto.

2. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć ¾ ciasta. Uklepać je tak, aby zakrywało nie tylko dno, ale także część boków tortownicy. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

3. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki.
4. Jeśli używamy surowych jabłek należy pokroić je w dużą kostkę i prażyć w małej ilości wody. Pod koniec prażenia dodać masło, cukier do smaku, posiekane orzechy (jeśli ktoś lubi) i cynamon. Jeśli jabłka są ze słoiczka, wystarczy je włożyć do garnka, dodać masło i cynamon. Chwilkę podsmażyć, a potem wystudzić i wyłożyć na ciasto.

5. Białka ubić na sztywno, dodać ½ szklanki cukru i budyń w proszku. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masie jabłkowej.

6. Na wierzch pianki zetrzeć pozostałe ciasto.

7. Szarlotkę piec ok. 45 min w temperaturze 180 stopni C.

8. Oprószyć cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin