Składniki:• 3 jajka• 3 szklanki mąki• 1 szklanka cukru (2 razy po ½ szklanki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia• cukier waniliowy• 25 dag margaryny• 1 łyżka zimnej wody• budyń waniliowy• 1kg jabłek (mogą być już przesmażone ze słoika)• 1 łyżeczka masła • orzechy - opcjonalnie• cynamon
Sposób przygotowania:1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka, wodę i wyrobić ciasto.
2. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć ¾ ciasta. Uklepać je tak, aby zakrywało nie tylko dno, ale także część boków tortownicy. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
3. Resztę ciasta włożyć do zamrażarki. 4. Jeśli używamy surowych jabłek należy pokroić je w dużą kostkę i prażyć w małej ilości wody. Pod koniec prażenia dodać masło, cukier do smaku, posiekane orzechy (jeśli ktoś lubi) i cynamon. Jeśli jabłka są ze słoiczka, wystarczy je włożyć do garnka, dodać masło i cynamon. Chwilkę podsmażyć, a potem wystudzić i wyłożyć na ciasto.
5. Białka ubić na sztywno, dodać ½ szklanki cukru i budyń w proszku. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masie jabłkowej.
6. Na wierzch pianki zetrzeć pozostałe ciasto.
7. Szarlotkę piec ok. 45 min w temperaturze 180 stopni C.
8. Oprószyć cukrem pudrem.
Mannitu