Nie bojmy sie cholesterolu - Grazyna Cichosz.pdf

(325 KB) Pobierz
E-book dostarczony przez:
www.ebooks43.pl
Tytuł:
Nie bójmy się cholesterolu czyli wojna margaryny z masłem
Plik do osobistego użytku dla:
winyl@onet.pl
Nie bójmy się cholesterolu
czyli
wojna margaryny z masłem
wywiad z prof. dr hab. Grażyna Cichosz
Copyright © by Nowa Debata (2011)
Spis treści
WYWIAD Z PROF. DR HAB. GRAŻYNA CICHOSZ
Wywiad z prof. dr hab. Grażyna Cichosz
W wywiadzie dla jednej z gazet powiedziała Pani, że hipercholesterolową
hipotezę miażdżycy wymyślono i upowszechniono, żeby zdemonizować
tłuszcze zwierzęce i wprowadzić do diety tanie oleje roślinne oraz margaryny.
Stanowisko takie podziela na świecie coraz więcej badaczy i publicystów
zajmujących się na poważnie tą problematyką. Jak doszła Pani do takiego
przekonania?
Z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że aktualnie nie mam wątpliwości co do przyczyn
wylansowania tzw. hipercholesterolowej teorii miażdżycy. Całą tę teorię sformułował
w latach 50- tych i wylansował (ciekawe na czyje zamówienie?) Ancel Keys, dobierając
wyniki badań epidemiologicznych z 7 krajów, mimo, iż dysponował wynikami z 22 krajów.
Dobrze genezę obowiązujących antytłuszczowych poglądów dietetycznych prezentuje film
Toma Naughtona pt. Fat Head:
http://youtu.be/evcNPfZlrZs
(wersja angielska).
W latach 2001-2004 przestudiowałam dostępną wówczas literaturę, głównie medyczną,
z której wynika, że istnieje dodatnia korelacja pomiędzy spożyciem tłuszczów
zwierzęcych, a ogólnym wzrostem zawartości cholesterolu i cholesterolu LDL w osoczu
krwi. Dokładna analiza wyników badan epidemiologicznych dowodzi, że tłuszcze
zwierzęce powodują również wzrost cholesterolu HDL (o czym autorzy większości
publikacji z reguły nie informują), dzięki czemu proporcje cholesterolu LDL do
cholesterolu HDL pozostają niezmienione.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin