Najlepsze zupy na zimę.pdf

(2274 KB) Pobierz
NAJLEPSZE ZUPY NA ZIMĘ
przepisy.pl
Zupa cebulowa
przepisy.pl
Składniki:
cebula - 1 kilogram
świeży lub suszony tymianek
ser twardy np. gruyere - 200 gramów
cukier - 2 łyżki
Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 2 sztuki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant
maślany smak
- 100 gramów
10 minut
4 osoby
Łatwe
wytrawne Sherry lub białe wino - 100
mililitrów
mąka - 1 łyżeczka
kromka chleba - 4 sztuki
ząbek czosnku
liście laurowe - 3 sztuki
ziele angielskie - 4 ziarna
pieprz - 5 ziaren
Sposób przygotowania:
1. W litrze gotującej się wody rozpuść dwie kostki rosołowe. Obierz cebule, pokrój ja w półplastry,
posiekaj ząbek czosnku i tymianek.
2. W sporym garnku, na połowie rozgrzanej margaryny, podsmaż cebule, smaż aż zbrązowieją,
dodaj cukier. Wszystko razem smaż jeszcze, do czasu aż cukier zacznie brązowieć, dodaj wtedy
łyżkę maki i dokładnie rozprowadź ja w cebuli. Dodaj wino i gotuj, aż alkohol odparuje. Wlej rosół
wołowo-drobiowy, dodaj przyprawy: ziele angielskie, czosnek, pieprz, liść laurowy i posiekany
tymianek. Zupę gotuj jeszcze przez co najmniej 30 minut, na wolnym ogniu.
3. W międzyczasie przygotuj grzanki. Na patelni, na pozostałej margarynie podsmaż kromki
chleba – powinny być złociste i chrupiące. Oprósz je obficie startym serem. Tak przygotowane
grzanki wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 8 minut. Ser na powierzchni grzanek
powinien się zapiec.
4. Podawaj gorącą zupę w talerzu lub misce, z grzankami ułożonymi w środku.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zupa brokułowa
przepisy.pl
Składniki:
łodyga selera - 2 sztuki
brokuły - 600 gramów
czosnek - 2 ząbki
średniej wielkości ziemniaki - 1 sztuka
Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 2 sztuki
śmietana 12% - 150 mililitrów
parmezan - 100 gramów
5 minut
5 osób
Łatwe
oliwa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Selera i brokuły pokrój na mniejsze kawałki- nie muszą być regularne, posiekaj drobno dwa
ząbki czosnku. Zetrzyj ser na tarce, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, gdy się lekko zarumieni dodaj selera, smaż
go przez 1- 2 minuty cały czas mieszając. Dodaj ziemniaki i brokuły, całość zalej litrem wody.
Wszystko razem gotuj około 15 minut pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną . Do zupy dodaj
kostki rosołowe, śmietanę, dokładnie wymieszaj, wszystko razem zmiksuj w kielichu blendera i
przecedź przez sito.
3. Zupę podawaj udekorowaną śmietaną, z wierzchu posypaną tartym serem parmezan.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zupa grochowa z pęczakiem
przepisy.pl
Składniki:
groch - 20 dekagramów
włoszczyzna - 25 dekagramów
Bulion na wędzonym boczku Knorr
- 3
sztuki
Kości lub boczek - 30 dekagramów
pęczak - 10 dekagramów
słonina - 4 dekagramy
ząbek czosnku - 2 sztuki
45 minut
6 osób
Łatwe
majeranek
woda - 1.5 litrów
Sposób przygotowania:
1. Groch i pęczak opłucz i namocz osobno w zimnej, przegotowanej wodzie.
2. Osobno ugotuj groch i osobno pęczak. Ugotuj wywar z warzyw i kości z dodatkiem kostek
Knorr – około 1,5 litra.
3. Przetrzyj groch i połącz z wywarem z kości, następnie dodaj pęczak.
4. Dopraw majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Gotuj 5 minut.
5. Słoninę pokrój w kostkę i stop na skwarki. Zupę grochową z pęczakiem podaj, zaraz po
przygotowaniu, ze skwarkami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zupa pomidorowa z ryżem i posypką z
migdałów
przepisy.pl
Składniki:
ryż biały - 200 gramów
wiórki kokosowe - 4 łyżki
woda - 200 mililitrów
mleko 1,5% - 200 mililitrów
pomidory z puszki - 400 gramów
duża marchewka - 2 sztuki
woda - 1.5 litrów
45 minut
4 osoby
Łatwe
jogurt grecki - 4 łyżki
natka pietruszki - 1 łyżeczka
oregano - 1 łyżeczka
bazylia - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
Rosół z kury Knorr
- 2 sztuki
płatki migdałowe - 4 łyżki
siemię lniane - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Wodę i mleko wlej do rondla. Wsyp ryż. Gotuj na małym ogniu, zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe.
2. Zrób zupę. Marchewkę pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie, aż nieco zmięknie.
Dodaj pomidory. Chwilę podsmaż razem z oregano i bazylią aż smaki się połączą.
3. Dolej 1l wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj, aż marchewka będzie zupełnie miękka.
4. Całość zmiksuj. W razie konieczności dolej resztę wody, aby zupa nie była zbyt gęsta.
5. Jogurt wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Odstaw na chwilę.
6. Zrób posypkę. Płatki migdałowe posiekaj. Przełóż na suchą patelnię razem z siemieniem
lnianym. Chwilę podpraż. Na talerz wyłóż porcję ryżu. Wlej zupę. Udekoruj zielonym jogurtem i
posypką.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin