KOTLETY Z RYŻU I MARCHEWKI
Kotleciki ryżowo-marchewkowe to świetny pomysł na piątkowy obiad. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i podane z sosem jogurtowo majonezowym nie potrzebują już żadnych dodatków.
Ilość: 8 sztuk
· Ryż [150g]
· Marchewki [4 duże]
· Żółtka [3 sztuki]
· Bułka tarta [2 łyżki]
· Sól i pieprz
· Olej [4 łyżki]
Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Marchewki obrać i ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły. Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane żółtka i bułkę tartą, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej strony).
http://przystole.blox.pl/2010/09/Kotlety-z-ryzu-i-marchewki.html
krystynka161