Kotlety z ryżu i marchewki.docx

(115 KB) Pobierz

KOTLETY Z RYŻU I MARCHEWKI

Kotleciki ryżowo-marchewkowe to świetny pomysł na piątkowy obiad. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i podane z sosem jogurtowo majonezowym nie potrzebują już żadnych dodatków.


Ilość: 8 sztuk

 

·        
http://przystole.blox.pl/resource/kotlety_z_ryzu_i_marchewki.jpg
Ryż [150g]

·         Marchewki [4 duże]

·         Żółtka [3 sztuki]

·         Bułka tarta [2 łyżki]

·         Sól i pieprz

·         Olej [4 łyżki]

Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić.

 

Marchewki obrać i ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły. Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane żółtka i bułkę tartą, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.

Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej strony).



 

 

http://przystole.blox.pl/2010/09/Kotlety-z-ryzu-i-marchewki.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin