szarlotka.txt

(1 KB) Pobierz
Skladniki na tortownice (20-24 cm)

220 g kaszy jaglanej (waga suchego ziarna)  - polecam kupic od razu kilogramowe opakowanie w sklepie BadaPak
pól lyzeczki kurkumy

pól puszki (200 ml) mleka kokosowego (bialej, gestej czesci)
100 g maki kokosowej (lub taka sama ilosc wiórek, które nalezy zmiksowac na make) - uzywam wiórek z Lidla, sa bez siarki
3 zóltka
25 g stevii krystal (Stevija) / lub 50 g cukru
2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
lyzeczka proszku do pieczenia (uzylam BIO ze sklepu DorBio)
lyzka esencji waniliowej (lub kilka kropel aromatu)

600-800 g jablek
lyzeczka cynamonu
lyzka soku z cytryny
3 bialka
szczypta soli

Najpierw gotujemy kasze jaglana w wodzie z dodatkiem kurkumy. 
Nastepnie przygotowujemy sobie make kokosowa jesli nie mamy gotowej - miksujemy wiórki na obrotach 
Turbo przez ok. 10-13 sekund - nie za dlugo, bo sie nam maslo zrobi :) 

Ciepla kasze przekladamy do naczynia miksujacego, dodajemy do niej 3 zóltka, aromat waniliowy,
 stevie, mleko kokosowe razem miksujemy ponad minute pomalu zwiekszajac obroty i sciagajac mase ze scianek naczynia za pomoca
 kopystki. W misce mieszamy make kokosowa, ziemniaczana i proszek do pieczenia.
 Przez otwór w pokrywie wsypujemy suche skladniki, mieszamy razem do uzyskania gestego,
w miare gladkiego ciasta (obroty poz. 5-7 czas 1-2 minuty). 
Powstala zólta mase przekladamy do tortownicy, która warto wysmarowac odrobina tluszczu kokosowego (ze scianek puszki).
 Masa dobrze sie wyklada, palcami dociskamy ja do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin