Skladniki na tortownice (20-24 cm) 220 g kaszy jaglanej (waga suchego ziarna) - polecam kupic od razu kilogramowe opakowanie w sklepie BadaPak pól lyzeczki kurkumy pól puszki (200 ml) mleka kokosowego (bialej, gestej czesci) 100 g maki kokosowej (lub taka sama ilosc wiórek, które nalezy zmiksowac na make) - uzywam wiórek z Lidla, sa bez siarki 3 zóltka 25 g stevii krystal (Stevija) / lub 50 g cukru 2 czubate lyzki maki ziemniaczanej lyzeczka proszku do pieczenia (uzylam BIO ze sklepu DorBio) lyzka esencji waniliowej (lub kilka kropel aromatu) 600-800 g jablek lyzeczka cynamonu lyzka soku z cytryny 3 bialka szczypta soli Najpierw gotujemy kasze jaglana w wodzie z dodatkiem kurkumy. Nastepnie przygotowujemy sobie make kokosowa jesli nie mamy gotowej - miksujemy wiórki na obrotach Turbo przez ok. 10-13 sekund - nie za dlugo, bo sie nam maslo zrobi :) Ciepla kasze przekladamy do naczynia miksujacego, dodajemy do niej 3 zóltka, aromat waniliowy, stevie, mleko kokosowe razem miksujemy ponad minute pomalu zwiekszajac obroty i sciagajac mase ze scianek naczynia za pomoca kopystki. W misce mieszamy make kokosowa, ziemniaczana i proszek do pieczenia. Przez otwór w pokrywie wsypujemy suche skladniki, mieszamy razem do uzyskania gestego, w miare gladkiego ciasta (obroty poz. 5-7 czas 1-2 minuty). Powstala zólta mase przekladamy do tortownicy, która warto wysmarowac odrobina tluszczu kokosowego (ze scianek puszki). Masa dobrze sie wyklada, palcami dociskamy ja do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
TRZY.DNI