Właściwości fizykochemiczne ekologicznych serów zagrodowych.pdf

(4196 KB) Pobierz
Właściwości fizykochemiczne
ekologicznych serów zagrodowych
Waldemar Gustaw, Katarzyna Skrzypczak, Ewa
Jabłońska – Ryś, Bartosz Sołowiej, Tomasz Czernecki
,
Wydział Nauk o
Żywności i
Biotechnologii
Polskie sery zagrodowe
najstarszy na świecie dowód na produkcję
sera został znaleziony 7500 lat temu w
Polsce (ser twarogowy)
•po 1989 roku zaczęły powstawać niewielkie
serowarnie
•ponad 300 producentów serów zagrodowych
•Produkty regionalne
Waldemar Gustaw
2 listopada 2015
Polskie sery zagrodowe
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Oscypek
Bryndza
Ser wołoski
Kreuzer
Bursztyn
Krzywonos
Ser koryciński
Czosnkowy
Frontiera Blue
Gouda Farmerska
z Wiżajn
Emilgrana
Zadymer
Kozidymek
Waldemar Gustaw
Polskie sery zagrodowe
•duże zainteresowanie wśród konsumentów
produktami, wytwarzanymi w małej skali, najczęściej
przez gospodarstwa, w których wykorzystuje się
własne surowce
•Produkcja serów zagrodowych jest jedną z
najdynamiczniej rozwijających się segmentów
przetwórstwa przydomowego
•Atrakcyjna cena (dla producentów)
Waldemar Gustaw
2 listopada 2015
Polskie sery zagrodowe
bardzo duża różnorodność
z mleka niepasteryzowanego
charakterystyczny smak i zapach
niedojrzewające, bez dodatku kultur bakteryjnych
Dojrzewanie – w warunkach lodówki
Intensywne przemiany oksydacyjne tłuszczu
Negatywny wpływ na ich smak, zapach i wygląd
Waldemar Gustaw
2 listopada 2015
Zgłoś jeśli naruszono regulamin