Tanie przepisy gotowania klipfisza i stokfisza.pdf

(2713 KB) Pobierz
lll l l ll ll l l l ll ll l ll l ll ll l ll ll l ll U I I K I I I I I ll lll l llil l llll l lll lU llil ill ll l
T A W 1 E
P R Z E P I S Y
G O T O W
H
A A
8
K L I P F I S Z A
i
STOKFISZA
i
i
NORWESKA SPÓŁKA
SP. z OGR. ODP.
W A R S Z A W A
liim m iu fllflllU S I 1 8 l! II IS 3 ! n ilI !l!l! ! lU lilll!iI! llllill!llK llllI I I! ll! lllllllllllllI llim iU lllltll! l! » irH
^
Ryba morska je s t nietylko jednym z najzdrow­
szych i najposilnieszych, lecz również i jednym
najtańszych pokarmów. Umiejętnie przyrządzona
ryba morska należy do najbardziej smacznych pot­
raw. W interesie nietylko zdrowia polskiego obywa­
tela, lecz również i w jego interesie gospodarczym
leży, aby te proste i powszechnie uznane prawdy
przeniknęły przedewszystkiem do świadomości polskiej
gospodyni.
Dr. F. L u b e c k i
N a czeln ik W y d zia łu ryb a ck ieg o
w Min. p rz e m . i handlu
Tanie pożywienie —
Dania z klipfisza
P r z y g o t o w a n ie przed u ż y c ie m .
«
Aby uczynić rybę zdatną do jedzenia, należy ją
/moczyć dzięki czemu straci część swego słonego
laku i stanie się miększą w żuciu.
W łożyć do zimnej wody na 1 — 2 doby i zmie­
niać wodę 4 — 5 razy w ciągu tego czasu.
Rybę dobrze wymyć i wyczyścić, gdy zmięknie,
wytrzeć ją, poczem ryba jest gotowa do smażenia lub
gotowania, chyba że się chce zdjąć z niej skórę.
Skórę niektórzy uważają za najlepszą część w rybie.
Jeżeli chcemy zdjąć skórę, należy to uczynić
w sposób następujący: włożyć rybę ze skórą do dużej
m iski i zalać gorącą wodą. Pozostawić rybę przez
1— 2 dni w wodzie potem wyjąć, za pomocą ostrego
noża zdjąć skórę. Daje się to wtedy łatwo zrobić.
D a n ia
z
klip fis za .
^
l ' / 4 kg-
1 jajko, 3
Pociąć
cm. długie),
G o to w a n y klip fisz.
klipfisza,2V2 litra wody, 150— 200 gr. masła,
duże marchewki.
rybę w kawałki, (ca 3 cm. szerokie a 10
postawić na ogniu w zimnej niesolonej
Zgłoś jeśli naruszono regulamin