10 przepisów na risotto latem.pdf

(1295 KB) Pobierz
Risotto
przepisy.pl
Składniki:
ryż do risotto arborio - 500 gramów
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny
Knorr
- 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
łodyga selera naciowego - 2 sztuki
woda - 1 litr
margaryna - 30 gramów
30 minut
4 osoby
Łatwe
białe wytrawne wino - 150 mililitrów
parmezan lub inny żółty ser - 150 gramów
świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
śmietana 30% - 100 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni z olejem i margaryną zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i seler.
2. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj suchy ryż i mieszaj go na patelni przez minutę. Następnie dodaj
wino i poczekaj, aż odparuje.
3. Teraz wlej 1 l wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na
wolnym ogniu.
4. Gdy ryż zrobi się miękki, wlej 100 ml śmietanki.
5. Następnie dodaj ser. Wymieszaj i natychmiast podawaj. Na końcu posyp całość świeżo
mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego
sera. Pamiętaj również, aby je podać od razu po przygotowaniu.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Risotto koperkowe
przepisy.pl
Składniki:
ryż do risotto arborio - 500 gramów
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny
Knorr
- 1 sztuka
koper włoski - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
woda - 1 litr
cytryna - 1 sztuka
margaryna - 2 łyżki
30 minut
4 osoby
Łatwe
śmietana - 100 mililitrów
świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
świeży koperek - 0.5 pęczków
cebula - 0.5 sztuk
Sposób przygotowania:
1. Koper włoski oczyść z zewnętrznych części. Następnie przekrój go na pół i pokrój w cienkie
plastry.
2. Na patelni z margaryną i oliwą zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj suchy ryż i
mieszaj go przez około 1 minutę.
3. Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na
wolnym ogniu.
4. Pod koniec gotowania ryżu dodaj pokrojony koper i śmietankę. Całość gotuj jeszcze około 5
minut.
5. Po tym czasie dodaj drobno posiekany koperek, świeżo mielony pieprz oraz sok z cytryny.
Podawaj od razu po przygotowaniu. Takie risotto możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek
do grillowanych ryb.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Risotto z groszkiem i serem
przepisy.pl
Składniki:
ryż arborio - 350 gramów
oliwa z oliwek - 6 łyżek
duża cebula - 1 sztuka
Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 1 sztuka
woda - 800 mililitrów
mrożony zielony groszek (można użyć
świeżego) - 500 gramów
płatki parmezanu - 30 gramów
45 minut
4 osoby
Średnie
starty parmezan - 60 gramów
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj wywar z wody i Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Do gotującego się bulionu wrzuć
groszek, gotuj do miękkości.
2. Wyjmij groszek, połowę zmiksuj. Bulion zachowaj.
3. Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż,
wymieszaj, podsmaż chwilę.
4. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia.
Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
5. Dodaj starty parmezan, pieprz, puree z groszku, oraz groszek w całości, wymieszaj.
6. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
7. Risotto wyłóż na ciepłe talerze i posyp płatkami parmezanu.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
przepisy.pl
Składniki:
ryż arborio - 2 szklanki
pierś z kurczaka - 2 sztuki
Bulionetka drobiowa Knorr
- 1 sztuka
woda - 1 litr
kieliszek białego wina
cebula szalotka - 2 sztuki
ząbki czosnku - 2 sztuki
60 minut
4 osoby
Łatwe
kilka gałązek świeżego tymianku
masło lub margaryna - 2 łyżki
śmietana - 0.5 szklanek
zielony groszek - 1 szklanka
parmezan - 80 gramów
oliwa z oliwek - 100 mililitrów
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
1. Bulionetkę Knorr zagotuj z 1 l wody, aby powstał bulion.
2. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podsmaż mięso pokrojone w paski i doprawione świeżym
pieprzem.
3. Wyjmij mięso z patelni i wlej na nią pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotkę
oraz czosnek.
4. Dodaj ryż i całość smaż przez kilka minut. Następnie wlej wino.
5. Gdy alkohol odparuje, wlej tyle bulionu, aby zakrył ryż. Gotuj powoli, aż ziarna wchłoną płyn.
Następnie dolej kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie, a całość będzie
półpłynna.
6. Na koniec dodaj do ryżu usmażonego kurczaka, listki tymianku, masło, śmietankę, starty ser i
zielony groszek. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu
w głębokim talerzu. Powinno być płynne. Na końcu dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin