Baba wielkanocna pomarańczowa.doc

(21 KB) Pobierz
Baba wielkanocna pomarańczowa

Baba wielkanocna pomarańczowa

 

50 dag maki

3/4 szklanki mleka

1 opakowanie drożdży instant

2/3 szklanki cukru

8 żółtek

4 białka

15 dag masła

rodzynki

migdały

skórka pomarańczowa

sok z 1 pomarańczy

3 łyżki spirytusu

1/4 łyżeczki szafranu

tłuszcz do formy

 

Szafran zalać spirytusem. Mleko zagotować, wsypać 10 łyżek mąki i 1 łyżkę cukru, rozetrzeć, przestudzić, dodać resztę mąki wymieszanej z drożdżami, wyrobić, odstawić. Na parze utrzeć żółtka  z cukrem. Dodać do ciasta z roztopionym i przestudzonym masłem, sokiem z pomarańczy i szczyptą soli, wyrobić. Szafran odcedzić, zachowując spirytus. Ubić białka, domieszać do masy z bakaliami i spirytusem, formę natłuścić, włożyć ciasto, piec 30 min w 200°C, zmniejszyć do 180°C, piec 20 min, polukrować.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin