SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 3 szkl
* świeże drożdże – 40 g
* mleko – 1,5 szkl
* cukier – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
* olej + masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy na gładką masę, nakrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę z solą, robimy wgłębienie, wlewamy rozczyn oraz resztę ciepłego mleka, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ok. 10 minut ( możemy to robić robotem ) – masa będzie dość rzadka. Nakrywamy folią ( dokładnie! ) odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30-4 minut – do wyrośnięcia! Po tym czasie smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem.
Podajemy natychmiast!
GAJOWY1973