droźdxżowe racuchy.odt

(18 KB) Pobierz

DROŻDŻOWE RACUCHY – klasyka!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 3 szkl

* świeże drożdże – 40 g

* mleko – 1,5 szkl

* cukier – 1 łyżka

* sól – 1 szczypta

* olej + masło do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy na gładką masę, nakrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę z solą, robimy wgłębienie, wlewamy rozczyn oraz resztę ciepłego mleka, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ok. 10 minut ( możemy to robić robotem ) – masa będzie dość rzadka. Nakrywamy folią ( dokładnie! ) odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30-4 minut – do wyrośnięcia! Po tym czasie smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem.

Podajemy natychmiast!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin