Sajgonki z soczewicą.docx

(11 KB) Pobierz

Sajgonki z soczewicą

 

 

Składniki:

 


1 szklanka suchej zielonej soczewicy
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 duży por
1 duża marchewka
1 żółta papryka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki chilii
oregano  wg gustu
papier ryżowy

 

 

 

Wykonanie:



Soczewicę zalej wodą, dodaj liście laurowe i sól, przykryj pokrywką i gotuj przez 25-30 minut. Po tym czasie ją odcedź i zostaw do ostygnięcia. Pora posiekaj i uduś na patelni. Dodaj startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przypraw słodką papryką, sokiem z cytryny i chilii. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż je do soczewicy. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Papier ryżowy namaczaj pojedynczo w ciepłej wodzie, nałóż po łyżce farszu i zawiń sajgonki. Zostaw na desce do wyschnięcia (dzięki temu nie rozpadną się podczas dalszej obróbki), po czym usmaż na suchej i rozgrzanej patelni na złoty kolor.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin