Sajgonki z soczewicą
Składniki:
1 szklanka suchej zielonej soczewicy2 liście laurowe1/2 łyżeczki soli himalajskiej1 duży por 1 duża marchewka1 żółta papryka1/2 łyżeczki słodkiej paprykisok z 1/2 cytryny1/2 łyżeczki chiliioregano wg gustupapier ryżowy
Wykonanie:
Soczewicę zalej wodą, dodaj liście laurowe i sól, przykryj pokrywką i gotuj przez 25-30 minut. Po tym czasie ją odcedź i zostaw do ostygnięcia. Pora posiekaj i uduś na patelni. Dodaj startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przypraw słodką papryką, sokiem z cytryny i chilii. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż je do soczewicy. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszaj, ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Papier ryżowy namaczaj pojedynczo w ciepłej wodzie, nałóż po łyżce farszu i zawiń sajgonki. Zostaw na desce do wyschnięcia (dzięki temu nie rozpadną się podczas dalszej obróbki), po czym usmaż na suchej i rozgrzanej patelni na złoty kolor.
tatanka.com