Risotto z pieczarkami i szpinakiem.docx

(12 KB) Pobierz

Risotto z pieczarkami i szpinakiem

 

·  ryż 1 szklanka

·  pieczarki 200 g

·  Świeże liście szpinaku 200 g

·  oliwa z oliwek 5 łyżek

·  sól do smaku 4 szczypty

·  pieprz do smaku 2 szczypty

·  czosnek 1 ząbek

·  pestki dyni 3 łyżki

  bulion warzywny 2,5 szklanki

 

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojone w paski pieczarki, doprawić solą, pieprzem po chwili dodać rozgnieciony czosnek. Pieczarki smażyć do miękkości, odparować z nadmiaru wody. Szpinak dobrze wypłukać, odciąć łodygi i podrzeć na małe kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać szpinak, smażyć tak długo aby szpinak zwiądł i odparować wodę. Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy dodać ryż, smażyć, aż do czasu kiedy ryż zacznie trzeszczeć. Do smażonego ryżu dodać pieczarki, szpinak, całość zalać 1 szklanką ciepłego bulionu, gotować, aż do odparowania wody. Następnie dodać resztę ciepłego bulionu i gotować, aż do odparowania bulionu i miękkości ryżu. Gotowe risotto posypać prażonymi pestkami dyni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin