Danie jednogarnkowe.docx

(12 KB) Pobierz

 

Danie jednogarnkowe

 

Składniki:

• 1 mały kalafior
• 2 małe brokuły
• 4 marchewki
• 3 cebule
• kilka strączków groszku lub fasolki szparagowej
• 1 kg młodych ziemniaków, lub mniej
• 400 ml mleka kokosowego (lub 200 ml wody)
• 120 ml passaty lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1,5 litra wody
• 1 łyżka łagodnego curry
• 1 szklanka wody + 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• sól
• 3 łyżki oleju lub oliwy (ja dałam kokosowy)

Przygotowanie:

1. Cebule obieram, kroję w kostkę, solę i podsmażam na 3 łyżkach oleju. Ja smażyłam w dużym garnku, więc nie musiałam przekładać z patelni do garnka.
2. Kalafiora i brokuły dziele na różyczki i dokładam do cebuli – podsmażam razem 2 minuty.
3. Marchew myję i kroję w plasterki lub kostkę zależnie od grubości – dodaje do warzyw i podsmażam kolejne 2 minuty.
4. Ziemniaki szoruję, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Dolewam wodę, mleko kokosowe, dodaję curry, pomidory, mieszam i przykrywam, ( jeśli używacie śmietany krowiej, dodajcie ją na samym końcu, chwilę przed podaniem dania). Przykrywam i gotuję 10 minut.
5. Fasolkę szparagowa lub groszek kroję  na kawałki i dodaje do warzyw i zostawiam jeszcze, tak mniej więcej na 5 minut na gazie.
6. W szklance mieszam wodę i skrobie kukurydzianą. Sprawdzam czy są miękkie warzywa, a sos doprawiony. W razie potrzeby dodaję jeszcze soli, curry czy pieprzu. Do gotujących się warzyw dolewam strumieniem skrobie z woda i delikatnie mieszam. Masa musi zgęstnieć i zacząć bulgotać. Przykrywam garnek, wyłączam gaz i zostawiam na 5 minut. Podaję w głębokich talerzach.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin