Kasza jaglana z dynią, mleczkiem kokosowym i curry
Składniki:- ugotowana kasza jaglana (ilość dowolna)
- ok 1,5 kg dyni
- puszka mleczka kokosowego
- 2 cebule
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżeczki curry
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.
2. Dynię pozbawiamy skóry oraz pestek i włókien okalających pestki. Dynię kroimy w kostkę.
3. Do dużego gara wlewamy wodę, tak aby zakryć dno, wrzucamy dynię i cebulę i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. Uwaga - nie robimy dżemu!
4. Do garnka dolewamy całą puchę mleczka kokosowego. Doprowadzamy do wrzenia.
5. Gotujemy przez kilka minut na bardzo małym ogniu, w międzyczasie przyprawiając solą i pieprzem oraz curry.
tatanka.com