Barzszcz biały 2.docx

(13 KB) Pobierz

Barszcz biały 2

Składniki:

·         1 duża marchewka

·         1pietruszka

·         2 gałązki natki pietruszki

·         plaster korzenia selera

·         2 gałązki selera naciowego

·         2 cebule

·         około 10 cm pora

·         2 ząbki czosnku

·         1 szklanka kwasu z ogórków kiszonych

·         5 l wody

·         około 2 łyżki oleju

·         jajka ugotowane na twardo

·         2 łyżeczki majeranku

·         2 liście laurowe

·         4 ziarna ziela angielskiego

·         łyżeczka lubczyku

·         1/3 łyżeczki mielonej kozieradki

·         1,5 łyżeczki chrzanu

·         sól i pieprz do smaku

·         śmietana

Wykonanie:

1.     Warzywa obierz i umyj. Czosnek pokrój w plasterki, marchew przekrój na pół. Cebulę przekrój na trzy części i opal na patelni bez tłuszczu, aż w niektórych miejscach zrobi się czarna. Pora oraz korzenie selera i pietruszki pokrój w słupki.

2.     Do większego garnka nalej zimnej wody i wrzuć przygotowane warzywa. Dorzuć także liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki, kozieradkę, 1/2 łyżeczki majeranku oraz lubczyk. Gotuj na niedużym ogniu aż warzywa będą miękkie.

3.     Do wywaru dodaj kwas, 1,5 łyżeczki chrzanu.

4.     Całość gotuj jeszcze przez około 10 minut dodając w międzyczasie niecałe pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz.

5.     Na koniec dodaj kwaśną śmietanę i gotuj przez krótką chwilę.

6.     Podawaj na gorąco z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin