Sałatka Christopher
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 0,9 kg marchewki
- 8 cebuli (średnich)
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 3 łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu mielonego prawdziwego
- 5 łyżek płaskich soli
- 4 duże papryki
- 0,45 kg pieczarek
-10 ząbków czosnku
Zalewa:
· 2 l wody
· 1 l octu jabłkowego 6%
· 3,5 szklanki miodu
· 1 szklanka oleju ryżowego
Sposób wykonania:
Ogórki myjemy, kroimy w plastry. Paprykę myjemy, kroimy w paski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, obraną cebulę kroimy w pióra. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wszystko przekładamy do większej miski i dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper. Gotujemy wodę z octem i solą. Wlewamy miód a następnie olej. Do wyparzonych 0,9 L słoików dodajemy po 4 ziela angielskie, trochę gorczycy, pół ząbka czosnku i szczyptę pieprzu. Nakładamy sałatkę i zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
tatanka.com