Sałatka Christopher.docx

(13 KB) Pobierz

Sałatka Christopher

 

Składniki:

- 2,5 kg ogórków

- 0,9 kg marchewki

- 8 cebuli (średnich)

- pęczek koperku

- 1 łyżeczka gorczycy

- 3 łyżeczki ziela angielskiego

- 1 łyżka pieprzu mielonego prawdziwego

- 5 łyżek płaskich soli

- 4 duże papryki

- 0,45 kg pieczarek

-10 ząbków czosnku

 

Zalewa:

·         2 l wody

·         1 l octu jabłkowego 6%

·         3,5 szklanki miodu

·         1 szklanka oleju ryżowego

 

 

Sposób wykonania:

 

Ogórki myjemy, kroimy w plastry. Paprykę myjemy, kroimy w paski. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, obraną cebulę kroimy w pióra. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Wszystko przekładamy do większej miski i dokładnie wszystko mieszamy .Gdy warzywa puszczą sok dodajemy posiekany koper. Gotujemy wodę z octem i solą. Wlewamy miód a następnie olej. Do wyparzonych 0,9 L słoików dodajemy po 4 ziela angielskie, trochę gorczycy, pół ząbka czosnku i szczyptę pieprzu. Nakładamy sałatkę i zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin