F. Starzyńska - Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa.pdf

(11618 KB) Pobierz
Feliksa Starzyńska,Anna Ners
domowe
przetwarzanie
i konserwowanie
mięsa
Wydawnictwo Spółdzielcze
Feliksa Starzyńska Anna Ners
domowe
przetwarzanie
i konserwowanie
mięsa
Wydanie II
Wydawnictwo Spółdzielcze Warszawa 1989 r.
© Copyright by
Feliksa Starzyńska i Anna Ners
W arszawa 1986
Reeenzentka
Kazimiera Pyszkowska
Okładkę i stronę tytułową projektowała
Ewa Mickiewicz
Redaktor
Barbara Zamecka
R edaktor techniczny
Elżbieta Slaska
K orektor
Janina Brzezińska
t
C IP — B iblioteka N arodow a
S tarzy ń sk a F eliksa, N ers A nna
Domowe p rzetw arzan ie i konserw ow anie
m ięsa / F eliksa S tarzyńsk a, A nna
Ners. — Wyd. 2 . — W arszaw a : W ydaw.
Spółdzielcze, 1989
ISBN 83-209-0481-1
SPIS TREŚCI
' W s t ę p .................................................
I.
Mięso — produkt niezbędny w ż y w ie n iu .....................................................................
• . , ..............................................
4
5
10
16
II. J a k uniknąć zatruć mięsem i jego przetworami
III. Ubój zwierząt w warunkach d o m o w y c h .......................................................... . . %
.
IV. Wykorzystanie mięsa różnych rodzajów i g a tu n k ó w .................................................. 19
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Mięso wieprzowe ............................................................................................................. 19
Mięso cielęce . . .............................................................................................
21
Mięso wołowe
.....................................
22
Mięso b a r a n i e ........................................................................................................'. . 23
Mięso k o ń s k i e .....................................................................................................................25
D r ó b ......................... ’..................................................................... ................................ 27
Mięso królicze
..................................................................................
29
Mięso z n u t r i i .....................................................................................................................31
D z ic z y z n a ............................................................................................................................. 33
V. Przechowywanie i konserwowanie m i ę s a ................................................................................36
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Peklowanie
......................................................................................................................... 36
Bejcowanie
......................................................................................................................... 38
W ę d z e n i e .................................................................................................................... . 39
Przetrzymywanie mięsa 'na krótszy o k r e s ...................................................................45
Konserwowanie i przechowywanie t ł u s z c z u ...............................................................47
Konserwowanie mięsa w s ł o j a c h ....................................................................................50
Przechowywanie mięsa w zamrażarkach d o m o w y c h .............................................. 53
..................... .............................................56
VI. Przyprawy do mięsa i ich stosowanie
VII.
1.
2.
3.
4.
Przepisy s z c z e g ó ło w e ........................................................................................................ 59
Przetwory mięsne do szybszego s p o ż y c i a ................................................................... 59
Wyroby trwałe ...................................................................■ ................. .................... 67
Konserwy mięsne w s ł o j a c h ....................
26
Potrawy z zastosowaniem konserw m ię s n y c h ............................................................... ^2
..................................... 99
.........................161
Skorowidz przepisów na konserwy, przetwory i wyroby mięsne
Skorowidz przepisów na potrawy z zastosowaniem konserw mięsnych
P iśm ien n ictw o ....................................................................................................................................*65
Zgłoś jeśli naruszono regulamin